Érik a menzakrízis: még durvább áremelkedés jön, lassan luxus lesz az iskolai ebéd

HelloVidék   
  Megosztom
Érik a menzakrízis: még durvább áremelkedés jön, lassan luxus lesz az iskolai ebéd

Hiába, hogy a közétkeztetési cégek nem lakossági, bolti áron kapják az alapanyagokat, hanem olcsóbban, sőt, más vendéglátó egységekhez képest is alacsonyabb árat fizetnek, így is szinte mindenhol muszáj még árat emelni.

Két és fél év után ismét árat emelhetnek a közétkeztető cégek, és ezt csaknem mindenhol meg is teszik: meredeken emelkednek a menzatarifák - írta a HVG. Az új összegek azonban még így is nagyon messze vannak attól, hogy a veszteségek mérséklésén túl bármire is menjenek velük a társaságok, a kilátások pedig annyira borúsak, hogy még az év vége előtt újabb drágítás lenne szükséges ahhoz, hogy talpon bírjanak maradni. Kérdéses azonban, hogy meg tudnak-e egyezni a megrendelő önkormányzatokkal, mert azok nagyon nem szívesen borzolják a lakosok idegeit az árak feljebb tolásával.

A drágulás nem sablonszerű

A HVG információi szerint augusztus közepén már olyan hírek érkeztek, hogy egyes helyeken nemhogy szeptembertől, de júliustól visszamenőleg emelkedett a menza ára, igaz, másutt viszont októberig várnak az emeléssel. A drágulás sem sablonmértékű, van, amelyik önkormányzat csak 15 százalékkal drágította meg a közétkeztetést, mások 25-tel. És vannak olyan esetek is, ahol ennél nagyobb az emelés.

Megrendelője válogatja, mekkora drágításba megy bele, de az általánosan elmondható, hogy az önkormányzatok nagyon nem szívesen lépnek meg a minimálisan szükségesnél nagyobb áremelést, mert tartanak a lakosok, vagyis a szavazópolgárok reakcióitól. Így aztán

az esetek többségében még a mostani, jelentősebbnek mondható emeléssel együtt is bőven ezer forint alatt marad a napi háromszori étkezés az óvodákban és az általános iskolákban.

- közölte a lap.

A cikkből az is kiderült hogy a közétkeztetési cégek nem lakossági, bolti áron kapják az alapanyagokat, hanem olcsóbban, sőt, más vendéglátó egységekhez képest is alacsonyabb árat fizetnek - itt a termelői-kereskedői üzleti haszon az értékesített mennyiségben és nem a nagyobb egységnyi árrésben van. Ugyanakkor a közétkeztetési egy alacsonyabb ár, mint a "padlóár," emiatt pedig érzékenyebben, nagyobb mértékben reagál az áremelésekre, a jelenlegi gazdasági környezetre, mutatott rá Zoltai Anna, a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) elnöke.

A lapnak nyilatkozó cégvezető szerint az menzai ár emelésének nincs vége, úgy vélte, hogy 2023. január 1-től 30-35 százalékos további emelés lenne indokolt.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

menza

közétkeztetés

áremelkedés

infláció