Itt a boltláncok bejelentése: búcsúzhatnak a magyar vásárlók a kedvelt chipseiktől, rágcsáktól?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a boltláncok bejelentése: búcsúzhatnak a magyar vásárlók a kedvelt chipseiktől, rágcsáktól?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található információk szerint 5 cég tett bejelentést, mely összesen 95 terméket érint. Ezekben a napraforgóolajat sertészsírral, repceolajjal, pálmaolajjal vagy szójaolajjal helyettesíthetik.

Külföldön már áprilisban elkezdték kommunikálni, hogy a háború következtében állandósulni látszó napraforgóolaj hiány miatt egyes rágcsálnivalók összetétele változni fog. Még húsvét előtt a Pénzcentrum egy kerekasztalbeszélgetés során megkérdezte a a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnökét, Sánta Sándort, mire számíthatnak a magyar vásárlók. A szakember akkor elmondta, hogy Magyarországon is folynak már az egyeztetések az egyes alapanyagok, mint a napraforgó-olaj kiváltásáról. A receptúrák változása várható, azonban ez a változás nem egyik napról a másikra fog megtörténni, hiszen a minőséget ugyanúgy tartani kell - tudta meg a Pénzcentrum.

A Szegedi Paprika Zrt. volt az első, aki megtette a bejelentést május végén az alapanyagcseréről. Akkor Aro, Baroni, CBA Piros, Hazánk Kincsei, Házias Ízek, Menü, PENNY, Privát, Reál, Spar márkájú konzervek kerültek a listára, mely később kibővült Coop termékekkel is. A konzervek után hamarosan más kategóriát képviselő élelmiszerek is rákerültek a listára: pl. a Metro Chef gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött tintahal karikák. A METRO azt közölte:

A jelenlegi ukrán-orosz háborús helyzet miatt kialakult alapanyag ellátási problémák szükségessé teszik, hogy a METRO Kereskedelmi Kft. által forgalmazott Metro Chef gyorsfagyasztott, panírozott tintahal karikák termékek esetében a napraforgó olajat repceolajjal helyettesítsük.

Az alapanyag-változás a Metro Chef márka Pesto Alla Genovese, a panírozott mozzarella rudak,a chili sajt nuggets, és a cheddar sajtos jalapeno temékeit is érinti.

Augusztusban aztán az ALDI is közölte, hogy a chipsek és a gyorsfagyasztott hasábburgonya esetében pálma- illetve repceolajat alkalmaznak majd napraforgóolaj helyett. A Burgonyachips 200 g - sós vagy paprikás ízben, a Hagymás-tejfölös chips 200 g és a Hullámos chips 200 g - sós vagy hagymás-tejfölös ízben tehát ezután repceolajjal készül, mely a megszokott chips ízekre is kihatással lehet.

A cikk arra is felhívta a figyelmet, hogy az elkövetkező időkben egyre több olyan termékkel lehet majd találkozni a boltokban, amelyek napraforgóolaj helyett már más összetevőt alkalmaznak. Napraforgó olajat pedig nemcsak a sós és édes rágcsálnivalókhoz használtak nagy mennyiségben, hanem a kész- vagy félkész ételekhez, vagy pl. a majonézhez is.

A témáról bővebben a Pénzcentrumon olvashatsz!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

chipshiány

chipsek