Lehullt a lepel a bolti mézekről: a legtöbb olcsó utánzat, pedig méznagyhatalom vagyunk

infostart.hu   
  Megosztom
Lehullt a lepel a bolti mézekről: a legtöbb olcsó utánzat, pedig méznagyhatalom vagyunk

Egy új ellenőrzés kiderítette, hogy a bolti mézek többsége nem felel meg a minőségi követelményeknek. A termelői mézek azonban jól vizsgáztak. 116 mézet vizsgáltatott be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az üzletláncokból 47 minta került a laboratóriumokba. A szervezet honlapján közzétett eredmények alapján a termelői mézek szinte kivétel nélkül megfelelnek a követelményeknek. Az áruházakban kapható termékek többségénél viszont kifogásolható a minőség, de a mézek eredete is megkérdőjelezhető. A 47 bolti mézből 28-at akácmézként kínálnak, de a többségükről kiderült, hogy akácnak nyoma sincs bennük. Helyette más virágok, főként a facélia pollenét tartalmazzák.

A mézhamisítás során az egészségre ártalmatlan anyagokkal, többnyire cukorral hamisítják a mézet. Bár nem veszélyes, de mégiscsak kárt okoz, hogy valaki méz helyett sokkal olcsóbb és egészségtelenebb cukrot kap a pénzéért, írja az infostart.hu.

Magyarország az unió legnagyobb méztermelői közé tartozik

Európában nálunk van az egyik legnagyobb méhsűrűség: minden négyzetkilométerre 13 méhcsalád jut. Így csaknem 1.2 millió méhcsalád és 20 ezer méhész él az országban. A hazai méztermelés évi 25-30 ezer tonna, aminek 60 százalékát exportáljuk.

Erről már az agrárminiszter beszélt Isztambulban, a nemzetközi méhészeti kongresszuson. Nagy István hozzátette: a kormány 2010 óta 50 millió euróval támogatta a méztermelőket és 25 millió eurós méh állatjóléti pályázatot hirdetett, valamint bevezette a beporzási támogatást.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hamis méz

mézhamisítás

méz

magyar méz

akácméz