Búcsút inthetünk a villányi csúcsboroknak? Ilyen lesz az idei évjárat

MTI   
  Megosztom
Búcsút inthetünk a villányi csúcsboroknak? Ilyen lesz az idei évjárat

Megkezdődött és várhatóan október második felében fejeződik be a jellegzetes kékszőlőfajták szüretje a villányi borvidéken, ahol a termés mennyisége várhatóan átlagos, minősége viszont kiváló lesz - közölte a csaknem 2400 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára.

Nagy Gergely azt mondta, a terület kisebb részén termelt fehérszőlőfajták szedése már szinte mindenhol befejeződött, néhány napja pedig zajlik a rozénak, sillernek való kékszőlőfajták és a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarítása is.

Közölte: a mintegy 315 hektáron termesztett kékoportó szedésének idejét a felhasználás céljához igazítják a pincészetek, így jelenleg a könnyedebb vörösboroknak, például a több borászat által készített, fiatalos "Redy"-nek, illetve házasításra szánt boroknak valót szüretelik a kékoportóból, míg a testes, tölgyfahordós érlelésű, karakteres vörösbort adó termést később, csak októberben gyűjtik be.

Kifejtette: nemcsak a kékoportó, de a villányi termőterület nyolcvan százalékát uraló többi kékszőlőfajta is várhatóan kiváló minőségben kerül a feldolgozóüzemekbe. A gazdák - az aszályos időjárás miatt - átlagos termésmennyiségre, ugyanakkor kiváló minőségre és jó évjáratú borok készítésére számítanak. Utóbbihoz nagymértékben hozzájárul, ha az időjárás a következő másfél hónapban mérsékelten meleg és csapadékos marad - fűzte hozzá.

Nagy Gergely elmondta: évről évre kismértékben változik, mekkora területen folyik a borszőlőtermelés Villány környékén. A jelenleg 2400 hektárnyi szőlőültetvény legnagyobb részén, 380 hektáron sauvignont, 340 hektáron a cabernet franc-t, 315 hektáron kékoportót, 300 hektáron a merlot-t, 170 hektáron pedig olasz rizlinget termelnek.

A szakember kitért arra, hogy a költségek növekedése és az egyre nehezebben biztosítható emberi munkaerő miatt egyre nagyobb mértékben gépesítik a pincészetek a termelést, idén már a terület negyedén gépi szüreteléssel kerülnek le a fürtök a tőkékről.

A hegyközségi titkár közölte: veszteségeik elkerülése érdekében minden bizonnyal kénytelenek lesznek a termelők a borok árában is érvényesíteni az őket is sújtó elszabaduló energiaárakat és egyéb költségek növekedését. A drágulás mértékét azonban egyelőre nem lehet meghatározni

- fűzte hozzá.

A készülő borokkal kapcsolatban elmondta: mivel a pandémia következtében az éttermi fogyasztás az elmúlt években jelentős mértékben visszaesett, a csúcsminőségű italok mellett a korábbi időszakhoz képest nagyobb arányban készítenek Villányban - még mindig magas minőséget képviselő - asztali borokat idén is.

A forgalom 5-10 százalékát kitevő exportra pedig szinte kizárólag nemzetközi összevetésben is kimagasló nívójú, prémiumtermékek kerülnek

- közölte a hegyközségi titkár.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

villány

villányi borvidék

villányi borok

kékszőlőfajták

szüret