Itt a kiskapu a katázóknak: ez lehet a falusi szállásadók utolsó mentsvára

MTI   
  Megosztom
Itt a kiskapu a katázóknak: ez lehet a falusi szállásadók utolsó mentsvára

A fő kérdés most az, mi lesz a kata után a falusi szállásadókkal? Maradnak egyéni vállalkozók, és ezzel nagyobb adóterhet vállalnak, vagy áttérnek arra az útra, amely egyébként is általános a falusi szállásadásban: adószámmal rendelkező magánszemélyként adóznak? Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (Fatosz) elnöke segít eligazodni az utak között.

Vannak olyan falusi szállásadók, akik katás vállalkozóként adóztak, például mert egyéb tevékenységük is volt emellett. A kataszabályok változásai számukra lépéskényszert jelenthetnek, hiszen cégnek a jövő hónaptól már nem adhatnának számlát, és ebben a körben ez nem életszerű - írta a VG. A lapnak Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (Fatosz) elnöke segített eligazodni az utak között: átalányadózó egyéni vállalkozás, adószámos magánszemély vagy őstermelői adózás. Melyiket kinek érdemes választani?

Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (Fatosz) elnöke elmondta: miként más szálláshelyeken, a falusi turizmusban sem ritka, hogy a cégek a megrendelők. A szakember szerint a szállásadást a kata keretei közt végzők számára alapvetően két lehetőség van az új helyzetben:

Az utóbbi esetben két út van. Tételes átalányadózással elszámolhatjuk a költségeinket, és a nettó bevétel alapján adózunk. Illetve ha megfelelünk a feltételeknek, választhatjuk a jelenleg is sokak által járt utat, az éves adózást szobánként, ebben az esetben nem kell a bizonylatok tömegével vesződni.

- közölte a szakember.

A szakember elmondta, hogy aki négy szobát ad ki, az tehát negyedévente pont 38 400 forintot fizet. Vigyázzunk azonban, csak a tulajdonos, illetve a haszonélvező számára áll nyitva a lehetőség, 8 szobánál, 16 ágynál többre ez az adózási forma nem alkalmazható (de a falusi szálláshelyekre nem is jellemző, hogy ennél nagyobbak lennének). Az is tudnivaló, hogy ez éves adó, tehát ha nem év elején indulunk, akkor sem lehet megúszni. Előfordulhat tehát, hogy aki szeptembertől szakít a katával, jobban jár, ha az év hátralévő részében még a költségelszámolós utat választja.

Az őstermelők számára is van egy út, ők kiegészítő tevékenységként végezhetik a szállásadást, de a jövedelmüknek csak a 25 százalékáig.

Frankó Pál úgy tudja, az átállás nem jelenthet sok gondot, az adószám azonos marad, de előfordulhat, hogy a helyi bejelentésben módosítást kell kérni. A napraforgós szállásminősítések folyamatában sem okoz fennakadást az ilyen változás.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kata

kata-módosítás

falusi turizmus