Brutálisan elszállhat a krumpli ára idén ősszel a piacokon: nagy a baj, luxuscikk lehet a burgonya

HelloVidék   
  Megosztom
Brutálisan elszállhat a krumpli ára idén ősszel a piacokon: nagy a baj, luxuscikk lehet a burgonya

Tíz éve még 500-600 ezer tonnás termésekről beszéltünk hazánkban, de az utóbbi három év már 300 ezer tonnát sem hozott. Az idei eredmény várhatóan ezt is alulmúlja - számolt be róla a MezőHír.

Ahogy a portál írja, Magyarországon 2018, 2019 és 2020 folyamatosan rossz termést hozott, így 2021-re szinte megfeleződött a burgonya termőterülete hazánkban. 2021-ben örülhettünk, mivel jobb nyarat zártak a termelők, így idén tavasszal némileg javult a burgonyavetési kedv. Mindezek ellenére a növény termőterülete idén sem éri el a 8 ezer hektárt.

Öntözés nélkül már lehetetlen krumplit termelni, az országos termésátlag 22 tonna alatt lehet. Ha a 2012. évi termésátlagot nézzük, akkor a 20 tonnás hozam sem kizárt. Abban az évben szeptemberre érte el a mélypontját az aszály. 10 évvel ezelőtt viszont még több mint 25 ezer hektárt fedett a kultúra, a mostani terület több mint háromszorosát. A betakarított össztermés 550 ezer tonna volt, az idei optimista becslés szerint (a 2018. évi hozamadattal számolva) is csak 180 ezer tonna körül lehet, amire még soha nem volt példa

- számolt be róla a lap.

A HelloVidék piaci információi szerint jelenleg 300-500 forint között mozog a burgonya kilóára a piacokon, míg egy évvel ezelőtt a kései fajta átlagára 250 forint volt kilónként a KSH statisztikái szerint. Tehát az infláció ezen termékkategória esetében is hangsúlyos, és ha a fenti ágazati helyzet tovább bonyolódik, és a tavalyihoz képest jóval szerényebb mennyiség terem, akkor további hatalmas áremelkedés jöhet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

burgonya

krumpli

termés

termőterület

drágulás