Brutálisan elszállhat a krumpli ára idén ősszel a piacokon: nagy a baj, luxuscikk lehet a burgonya

HelloVidék   
  Megosztom
Brutálisan elszállhat a krumpli ára idén ősszel a piacokon: nagy a baj, luxuscikk lehet a burgonya

Tíz éve még 500-600 ezer tonnás termésekről beszéltünk hazánkban, de az utóbbi három év már 300 ezer tonnát sem hozott. Az idei eredmény várhatóan ezt is alulmúlja - számolt be róla a MezőHír.

Ahogy a portál írja, Magyarországon 2018, 2019 és 2020 folyamatosan rossz termést hozott, így 2021-re szinte megfeleződött a burgonya termőterülete hazánkban. 2021-ben örülhettünk, mivel jobb nyarat zártak a termelők, így idén tavasszal némileg javult a burgonyavetési kedv. Mindezek ellenére a növény termőterülete idén sem éri el a 8 ezer hektárt.

Öntözés nélkül már lehetetlen krumplit termelni, az országos termésátlag 22 tonna alatt lehet. Ha a 2012. évi termésátlagot nézzük, akkor a 20 tonnás hozam sem kizárt. Abban az évben szeptemberre érte el a mélypontját az aszály. 10 évvel ezelőtt viszont még több mint 25 ezer hektárt fedett a kultúra, a mostani terület több mint háromszorosát. A betakarított össztermés 550 ezer tonna volt, az idei optimista becslés szerint (a 2018. évi hozamadattal számolva) is csak 180 ezer tonna körül lehet, amire még soha nem volt példa

- számolt be róla a lap.

A HelloVidék piaci információi szerint jelenleg 300-500 forint között mozog a burgonya kilóára a piacokon, míg egy évvel ezelőtt a kései fajta átlagára 250 forint volt kilónként a KSH statisztikái szerint. Tehát az infláció ezen termékkategória esetében is hangsúlyos, és ha a fenti ágazati helyzet tovább bonyolódik, és a tavalyihoz képest jóval szerényebb mennyiség terem, akkor további hatalmas áremelkedés jöhet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

burgonya

krumpli

termés

termőterület

drágulás