Brutális, ami a családokra várhat: 64 millió forint felett is lehet a CSOK-büntetés

24.hu   
  Megosztom
Brutális, ami a családokra várhat: 64 millió forint felett is lehet a CSOK-büntetés

A lakástámogatások szerepe egyre jelentősebb, a dráguló ingatlanok és a rohamosan emelkedő hitelkamatok miatt ugyanis számos család már csak ezen kedvezmények segítségével tudja megvenni új otthonát. Azonban a lehetőség kockázatot is jelent, ugyanis a feltételek megszegése esetén büntetőkamattal növelten kell visszafizetni a kapott állami támogatást. A kamatemelések miatt ráadásul most még hatalmasabb büntetés vár azokra, akiknél nem születnek meg a csokos gyerekek.

Ha nem születnek meg a vállalt csokos gyerekek a meghatározott időkorláton belül, akkor a felvett hitel futamidejét féléves periódusokra bontják, a büntetőkamatot pedig a periódus kezdetén érvényes alapkamat szintjéhez igazítják - írta cikkében a 24.hu.

A jegybanki alapkamat augusztus 31-étől 11,75 százalék. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb, 600 ezer forint összegű támogatásra – tehát amennyiben egy vállalt gyermek után vették igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt – 4 év után 882 ezer forintot kell visszafizetni.

A helyzet ennél sokkal drasztikusabb, ha a maximális 10 millió forintos támogatást használta ki az igénylő. A három gyerek után, új lakás vásárlására, építésre igényelhető 10 millió forint összegű csok mellett ugyanis a büntetés mértéke a jegybanki alapkamat ötszöröse, ami ez idő szerint 58,75 százalék.

Ha feltételezzük, hogy az alapkamat változatlan szinten marad, akkor a büntetés hatalmas összegre hízhat abban az esetben, ha nem születnek meg a gyerekek a 10. év végére:

  • ha a három vállalt gyerekből egy sem születik meg, akkor összességében a 10. év végén 68 750 000 forintot kell visszafizetnie a családnak az állam felé.
  • Ha csak egy baba születik meg a háromból, akkor egy évtized múlva 64 625 000 forintot kellene visszafizetni.
  • Ha a három vállalt babából kettő megszületik, akkor 50 875 000 forintot kell visszafizetni. Ugyanez a helyzet igaz akkor is, ha két meglévő gyerek mellé vállalt a pár egy harmadikat, aki nem született meg tíz éven belül.

Nyilvánvaló, hogy a tét igen komoly,

Ráadásul az összeget a határidő leteltét követő 120 napon belül egy összegben kell megfizetni az államnak.

Van, amikor csökkenthető a büntetés

Természetesen előfordulhat, hogy a támogatást igénylők önhibájukon kívül nem tudják teljesíteni a vállalt feltételeket. Éppen ezért lehet kérni a fizetés elhalasztását vagy épp a büntetés mérséklését. A méltányossági kérelmet a kormányhivatalhoz kell beadni, ahol egyedi mérlegelés alapján születik döntés.

Fontos szempont a döntés során az életkörülmény, az alábbi esetek különös méltánylást igénylő helyzetnek minősülnek.

  • Ha a párnak nem született gyermeke, de részt vettek lombikprogramban vagy más, a gyerekvállalást elősegítő eljáráson.
  • Ha a pár egyik tagja elhunyt.
  • Ha a gyermek a terhesség 24. hetét megelőzően halva született.
  • Ha a vállalt gyerekek közül egy fogyatékkal született, vagy többszörös betegséggel rendelkezik.
  • Ha a pár egyik tagja vagy a született gyermek megváltozott munkaképességűvé vált az igénylést követően.
  • Ha a család megélhetését ellehetetleníti a fizetési kötelezettség.

Ilyen élethelyzetben jó eséllyel kapnak a családok a visszafizetésre öt év haladékot. Az öt év elteltével pedig lehet kérni a büntetés mérséklését, elengedését, amennyiben nem várható olyan változás, melynek következtében a büntetést előreláthatólag ki lehet fizetni. Fontos azonban, hogy a jogszabály alapján ezek nem kötelező elemek, a kormányhivatal akár el is utasíthatja a kérelmet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lakáshitel

csok

családtámogatás