Atyaég! Ilyen albérletre futja ma egy átlagkerestből Pesten és vidéken

Pénzcentrum   
  Megosztom
Atyaég! Ilyen albérletre futja ma egy átlagkerestből Pesten és vidéken

.A Pénzcentrum ingatlanpiaci szakértők segítségével járta körbe, milyen lehetőségei vannak egy minimálbérből élőnek, és annak, aki a mediánkeresetet viszi haza, ha ingatlant szeretne bérelni.

Nincs könnyű helyzetben az, aki a legkisebb fizetéssel szeretne új, önálló életet kezdeni: ha valaki ma a minimálbér feléért, kb. 66 ezer forintért keres kiadó ingatlant, Budapesten maximum egy szobát tudna kibérelni - rezsi nélkül -, és már vidéken sem futná önálló ingatlanra ennyiből - írta a Pénzcentrum.

A lap kíváncsi volt arra is, mire jutna az a hazai albérletpiacon, aki nagyjából a magyar a hazai mediánkeresetet viszi haza havonta - ez az az összeg, aminél pont ugyanannyian keresnek többet, mint ahányan kevesebbet. Ez a KSH szerint júniusban bruttó 403 000 forintot ért el, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke pedig 280 800 forint volt. Ebben az esetben is maximum a kereset fele volt elkölthető lakhatásra a képzeletbeli bérlőnknél.

Benedikt Károly szerint bár még nem kapták kézhez a tulajdonosok és a bérlők az első emelt összegeket tartalmazó rezsiszámlákat, így az emelkedés mértéke még nem látszik gyakorlatban, de szerinte Budapesten önálló lakásra a mediánbér fele sem elegendő, ha hozzáadjuk a rezsiköltségeket is. A vidéki helyzet kapcsán a szakember kifejtette, hogy bár a bérletidíjak emelkedése erősebb volt a vidéki településeken, összességében még mindig olcsóbb a lakhatás, mint a fővárosban.

A keleti országrészben átlagosan 105-140 ezer forintos havi bérleti díjakra készülhetnek a lakást keresők, míg tavaly még 90-115 ezer forintért is lehetett lakást bérelni. Kelet-Magyarország legdrágább egyetemvárosa az albérletárak tekintetében Debrecen, ezt követően Szeged és Kecskemét jön, a sort pedig Miskolc zárja, ahol átlagosan 105 ezer forintért bérelhető ingatlan.

- írta a lap.

Nyugaton a kaposváriak pénztárcáját terhelik meg legkevésbé a bérleti költségek, átlagosan 85 ezer forintért már találni kiadó lakást, azonban, aki Győrben vagy Veszprémben készül lakást bérelni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen ezeken a településeken az átlagos bérleti díj eléri a 150-155 ezer forintos összeget is - sorolta Benedikt Károly.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

penzcentrum

ingatlan

rezsiárak

albérlet

albérleti díj