Elképesztő árhorror a magyar boltokban: nem áll meg a drágulás, így fest most az infláció

Pénzcentrum   
  Megosztom
Elképesztő árhorror a magyar boltokban: nem áll meg a drágulás, így fest most az infláció

Íme, a legfrissebb KSH-adatok, amiből egyértelműen látszik: óriási méreteket öltött a magyar infláció. Egyre reménytelenebb az infláció elleni küzdelem, újabb rekord dőltek meg augusztusban.

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik a fogyasztói árak emelkedése Magyarországon, hiába emelkedik hónapról hónapra a hazai alapkamat, továbbra sem látszik, hogy pontosan mikor jön el a régóta várt inflációs fordulat. A júliusi 13,7 százalék után augusztusban 16 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ami 1998 májusa óta a legmagasabb éves alapú drágulás.

A havi inflációs mutató sem utal bármilyen lassulásra, július óta 2,1 százalékponttal nőhetett a pénzromlás mértéke. Az átmeneti hatásoktól megtisztított maginfláció is egészen drámai mértéket kezd ölteni, a 18,1 százalékos ütem egyértelmű gyorsulásra utal a júliusi 16,7 százalék után.

- írta a VG.

A KSH legfrisebb jelentése szerint 12 hónap alatt, 2021. augusztushoz viszonyítva: az élelmiszerek ára 30,9%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a margarin (66,9%), a kenyér (64,3%), a sajt (61,0%), a száraztészta (57,9%), a tejtermékek (54,7%), a vaj és vajkrém (54,5%), a péksütemények (45,4%), a tojás (42,0%), a rizs (40,9%), a baromfihús és az édesipari lisztesáru (40,4%) drágult. Átlag alatti mértékben, 15,9%-kal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára. A csokoládé, kakaó 17,1, a cukor 9,3, az étolaj 5,0%-kal került többe.

A tartós fogyasztási cikkekért 14,8, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 20,9, az új személygépkocsikért 19,9, a szobabútorokért 19,3, a használt személygépkocsikért 18,1%-kal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,1, ezen belül a szeszes italok 15,5%-kal drágultak. Az állateledelek ára 40,3, a palackos gázé 27,4, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 26,7, a testápolási cikkeké 20,3, a járműüzemanyagoké 6,2%-kal lett magasabb.

A szolgáltatások díja 7,7%-kal emelkedett, ezen belül a taxi 27,3, a lakásjavítás és -karbantartás 21,7, a járműjavítás és -karbantartás 18,1, az üdülési szolgáltatás 13,5%-kal került többe, a lakbérek 12,5%-kal emelkedtek.

1 hónap alatt, 2022. júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 1,8%-kal nőttek. Az élelmiszerek 3,3%-kal drágultak, ezen belül a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém 8,2, a száraztészta 6,1, a rizs 5,6, a tej és sajt egyaránt 5,4, a kenyér 5,3, a péksütemények, valamint a csokoládé, kakaó 5,0%-kal többe, a párizsi, kolbász 1,2%-kal kevesebbe kerültek. A szeszes italok, dohányáruk ára 1,9%-kal emelkedett, ezen belül a szeszes italok 2,5, a dohányáruk 1,5%-kal drágultak. A tartós fogyasztási cikkek ára 1,2%-kal nőtt, ezen belül az új személygépkocsiké 2,6%-kal. A szolgáltatások ára 1,3%-kal emelkedett, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 4,7, a járműjavítás és -karbantartásért 2,0%-kal kellett többet fizetni - összegezte az adatokat a Pénzcentrum is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

infláció

drágulás

árdrágulás

árak