Nem bírnak a brutális rezsiemeléssel: vidéki koraszülött-mentők működése is veszélybe került

HelloVidék   
  Megosztom
Nem bírnak a brutális rezsiemeléssel: vidéki koraszülött-mentők működése is veszélybe került

Komoly bajban vannak a koraszülötteket mentő alapítványok, nemrég felhívást adott ki az ernyőszervezetük, hogy adományokat várnak üzemanyagra, mert csak piaci áron tankolhatják a mentőkocsikat. A gondok azonban sokkal súlyosabbak: kevés a szakember, és minden téren nőnek a költségek.

Nagyon nehéz pénzügyi helyzetben vagyunk, már másfél éve a fejlesztési tartalékainkat éljük fel, és ha mind elfogy, nem tudjuk, mi lesz

– nyilatkozta Dr. Pintér Gábor Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány ügyvezetője a Telexnek.

Ahogy a cikkben írták, a koraszülöttek mentése állami feladat, ennek ellenére az Országos Mentőszolgálat alá rendelt alapítványok végzik ezt a tevékenységet. A legrégebb óta működik a szegedi alapítvány, amely a Dél-Alföld területén szállítja kórházba – leggyakrabban a szegedi egyetem klinikájára – a saját mentőautójával a kisbabákat. A koraszülöttek légzése, szívműködése és a testük hőszabályozása egyáltalán nem, vagy nem megfelelően működik. A rohamkocsiban található orvosi eszközökkel lehet a kis beteget életben tartani, amíg bejutnak vele a kórházba. Minden perc számít.
Mivel a koraszülötteknél különböző orvosi feladatok állhatnak elő – pl. szívsebészeti, vagy tüdőgyógyászati – nem mindegyik kórházban tudnak minden esetben megfelelő ellátást adni, ezért a babát mindig oda viszik, ahol a legjobbat kapja.

Országszerte kilenc újszülötteket mentő szolgálat működik, közülük a szegedinek volt az elmúlt évek során a második legtöbb riasztása, a kocsijuk tavaly több mint 84 ezer kilométert tett meg a mentések során, mert a legnagyobb terület az övék. Az év minden napján 24 órás készenlétben vannak, a személyzet a sofőrön kívül egy orvosból és ápolókból áll. A szegedi alapítványnál jelenleg több mint nyolcvan munkatárs dolgozik, és önkéntes segítőik is vannak.

A száz kilométeren 15 litert is elfogyasztó mentőautókhoz az üzemanyagot jelenleg a magasabb, piaci áron veheti meg a kilenc hazai szolgálat, ami igen nagy többletkiadást jelent, ezért ernyőszervezetük, a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány nemrég felhívást adott ki, amelyben adományokat kérnek a tankolásra.

A szegedi alapítvány már a működése határára került, mert a gondok súlyosabbak és szélesebb körűek annál, mint az üzemanyagok magas ára ugyanis komoly szakember-hiánnyal is küzdenek.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mentőautó

mentőcsoport

szeged

újszülött