Új luxustelepülés a listán: ebben a vidéki városban is átlépte az 1 milliót a lakások négyzetméterára

HelloVidék   
  Megosztom
Új luxustelepülés a listán: ebben a vidéki városban is átlépte az 1 milliót a lakások négyzetméterára

Rekordot dönt a megyei jogú városokban az új építésű lakások négyzetméterára, és az emelkedés üteme is felülmúl minden korábbit: egy év alatt ugyanis 24,2 százalékkal drágultak az új építésű ingatlanok– derült ki az Otthon Centrum negyedéves összesítéséből.

Némi visszaeséséről árulkodnak az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest a harmadik negyedéves számok

- foglalta össze a megyeszékhelyekre szűkített ingatlanpiaci folyamatokat Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető arról is beszámolt, hogy egy éve, ugyanebben az időszakban, több projektben több új lakás épült, valamint az újonnan indított projektek száma is magasabb volt, mint most.

Az Otthon Centrum III. negyedéves felmérése szerint 263 projektben 6300 lakás épül a 23 megyei jogú városban, míg a kínált lakások átlagos négyzetméterára 862 ezer forint. A negyedévben elindított új beruházások száma pedig 30.

Az új építésű lakások számában viszont Szeged az első (960), a sorban pedig Debrecen (736) és Nyíregyháza (660) következik – utóbbi egy többszáz lakásos beruházással ért fel a dobogóra. A listát Hódmezővásárhely és Szekszárd zárja, ahol két-két projekt épül, míg a legkevesebb új lakás Hódmezővárhelyen készül (25), de Békéscsaba (40) sem sokkal előzi meg. Salgótarjánban és Dunaújvárosban továbbra sincs legalább négy lakásos beruházás.

A legújabb felmérésben az új lakások négyzetméterárának átlagértéke 862 ezer forint volt.

A fejlesztők még sosem kínálták ilyen magas áron az új építésű lakásokat a megyei jogú városokban, illetve az emelkedés mértéke is megdöntötte a korábbi rekordot, ami a 2021. III. negyedéves átlagárhoz képest 24,2 százalékos

- ismertette a szakember a változásokat.

A mezőny ezután igen sűrű: Szeged 912 ezer, Pécs 896 ezer, Székesfehérvár 887 ezer, Érd 855 ezer és Győr 844 ezer forint négyzetméterenként. A legolcsóbb város Hódmezővásárhely, 563 ezer forinttal.

Említést érdemlő, hogy a negyedévben elindított 30 projekt 461 lakása közül 24 beruházás 370 lakásának az értékesítését kezdték el a fejlesztők. A többi projekt egyelőre tervként szerepel, illetve az engedélyezési eljárást indították el. A legtöbb projekt (összesen 8) Debrecenben jelent meg.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanárak

debrecen

megyeszékhelyek