Ennek egy magyar se fog örülni: durván drágulnak az autópálya-matricák is

MTI   
  Megosztom
Ennek egy magyar se fog örülni: durván drágulnak az autópálya-matricák is

Többet kell fizetnünk az autópálya-matricákért, a vignetták 15 százalék felett drágulnak 2023 elején. Palkovics László technológiai és ipari miniszter szerint nem valószínű, hogy változik az érvényes jogszabály.

15 százalék felett drágulnak jövőre az autópálya-matricák. Egy tavalyelőtti rendelet alapján ugyanis az augusztusi infláció mértékével emelnek január elsejétől. Palkovics László miniszter az RTL Híradónknak azt mondta, hiába gyorsult 24 éves csúcsára a pénzromlás üteme, nem hiszi, hogy változtatnának a jogszabályon. Emiatt a GKI még nagyobb inflációval számol, azt mondják, a fuvarosok egy az egyben átháríthatják a díjemelést.

A Portfolio számításai szerint a 10 napos matrica 600 forinttal, 4420-ra, a megyei 850-nel, 6300 forintra drágul egy személyautó esetében. Az egyéves sztrádahasználatért pedig 7310 forinttal többet, 54160-at kell majd fizetni januártól.

A KSH most csütörtökön publikálta az idei augusztusi fogyasztói árindexet, ami szerint a jelenlegi magyarországi infláció 15,6 százalék. Ez pedig azt jelenti, hogy a jogszabály alapján ennyivel fognak emelkedni az útdíjak is

– magyarázta a Híradónak Király Gábor, a Portfolio.hu elemzője.

A drágább úthasználat tovább gyorsítja az inflációt a GKI szerint. A kamionosoknak, fuvarozóknak is majdnem 16 százalékkal többet fizetniük januártól. A költségek emelkedése pedig egy az egyben a fogyasztókra hárulhat a Gazdaságkutató szerint.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autópálya

autópálya matrica

drágulás

infláció