Kipukkadhat vidéken is az ingatlanlufi: üres lakások tömegét dobhatják piacra

HelloVidék   
  Megosztom
Kipukkadhat vidéken is az ingatlanlufi: üres lakások tömegét dobhatják piacra

Meglepően nagyra nőtt a lakatlan lakásuktól, házuktól megválni akarók aránya – derült ki egy friss felmérésből. Magyarországon a 4,5 millió lakásból a statisztikák és kutatások szerint mintegy 550 ezer áll üresen, most ezek közül sokat akarhatnak piacra dobni.

Az eladói motivációk néhány hét alatt nagyon sokat változtak. A frissen meghirdetett ingatlanok kétharmada nem fér bele a rezsivédett sávba, és meglepően nagyra nőtt a szükségtelen lakásuktól, házuktól megválni akarók aránya – közölte a VG, az Ingon.hu által készített kutatásból. A cikk szerint mindez azt vetíti előre, hogy sokan most akarnak szabadulni holt tőkéjüktől, a kihasználatlan ingatlanoktól.

Többségbe kerültek az újonnan meghirdetett ingatlanok közül azok, amelyekből már nem kisebb vagy nagyobb lakásba akarnak költözni az eladók, és nem tervezik befektetési céllal sem újabb vásárlását, egyszerűen szükségtelenné váltak, és ez indokolja a piacra vitelüket.

A felmérés szerint a válaszadók 65 százaléka azért akarja eladni most meghirdetett ingatlanát, mert nincs rá szüksége, miközben alig 8 százalékuk akar nagyobbat, és 27 százalékuk kisebbet vásárolni a vételárból. Az eladók csaknem fele nem készül másik ingatlant vásárolni, vagyis úgy tűnik, a most eladóvá vált ház és lakás árát más célra szeretnék használni.

A szakértő szerint a tíz százalék feletti betéti kamatok és állampapírhozamok kiszívhatják a befektetési célú vásárlókat az ingatlanpiacról. De a megélhetési költségek drágulása, a lakásrezsi- és az élelmiszerárak emelkedése is megnöveli a likvid forrást keresők körét.

Magyarországon a 4,5 millió lakásból a statisztikák és kutatások szerint mintegy 550 ezer áll üresen, az eladói motivációk kutatásából ítélve az várható, hogy most sok üres lakást piacra dobnak – véli Vajnági Richárd, az Ingon.hu ingatlanmarketing-szolgáltató cég tulajdonos-ügyvezetője, aki már rövid távon arra számít, hogy növekvő kínálatról és csökkenő keresletről lehet majd beszélni.

miközben azok az eladók, akik újabb ingatlan vásárlására készülnek, 80 százalékban olyat vennének, ami rezsibarát. A többségében korszerűtlen kínálat azonban a piackutatás másik eleme szerint nem találkozik a nagy többségében korszerű, energiatakarékos, kis fogyasztású ingatlanra fókuszáló kereslettel.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

ingatlanpiaci körkép