Lesújt a rezsidémon: eltüzelik a kompot, lekapcsolják a közvilágítást

Index   
  Megosztom
Lesújt a rezsidémon: eltüzelik a kompot, lekapcsolják a közvilágítást

A kistelepülések számítanak a kormány segítségére, addig megpróbálnak spórolni a számlákon. A rezsicsökkentés módosítása érzékenyen érinti a kisebb városok önkormányzatait. Az Index körkérdést intézett vidéki települések vezetőihez, miként vészelik át az előttünk álló, nehéznek ígérkező időszakot.

A nyírségi Balsa fontos szerepet játszik a térség életében. Miután közel s távol csak Tokajnál van közúti híd, a Tisza-parti községnél lehet kompon átkelni a folyón a Bodrogzugba.

Eltüzelik a kompot, előbb lekapcsolják a lámpákat

A komp önkormányzati fenntartású, és dízelolajjal üzemel. Nehéz lenne a meglehetősen termetes vízi járművet bevontatni a közeli gávavencsellői benzinkútra, ezért kannákban hozzák az üzemanyagot. Természetesen paci áron

- mondta az Indexnek Somogyi Szilvia, Balsa polgármestere.

Árat év közben nem emelhetnek, idáig még rentábilis a hivatalos nevén közútpótló funkciót ellátó komp, szerencsére nagy a forgalom. Hatalmasat kellene kerülnie annak, aki Sárospatak irányából akarná megközelíteni Nyíregyházát, a mostani üzemanyagárak mellett a komppal még spórolni is lehet. A napokban pár napig nem közlekedett a komp, a fedélzet elhasználódott deszkáit cserélték újakra.

A régiek sem mennek kárba, a szögeket kihúzgáljuk, a deszkákat az intézményeink fűtésére eltüzeljük

- teszi hozzá Somogyi Szilvia.

Az önkormányzat még nem kapott közüzemi számlákat ebben a hónapban, ezért a polgármester még nem tudja, mennyivel emelkednek a költségeik. Azt viszont igen, hogy a költségvetésben túl sok felszabadítható keret nem lesz az energia-veszélyhelyzet miatt módosított rezsicsökkentési szabályok okozta költségnövekedések finanszírozására.

Ha lesz kompenzáció, túlélünk, ha nem, fűbe harapunk

A karosi Honfoglalás Kori Látogatóközpont azért épülhetett ide, a homokos talajra, mert onnan pár száz méterre több évtizeddel ezelőtt honfoglalás kori temetőt tártak fel.

Amennyire büszkék voltak a településen, hogy náluk épült meg a látogatóközpont, az alig félezer lakosú falu vezetése most legalább annyira bosszús emiatt. Mert a megépítésre adtak pénzt, az üzemeltetésre viszont már nem. Az önkormányzat kötelezően vállalta egy ideig a központ működtetését, de az a határidő tavaly lejárt. Miután ez nem kötelező feladat, ezért egy fillért sem ad erre az állam, viszont a dolgozók bérét, a rezsit fizetni kell.

Nincs más megoldás, ősszel bezárjuk a látogatóközpontot

- mondja Dakos János, Karos polgármestere.

A karosi településvezető igazi bodrogközi ember. A közeli Karcsán született, közel hetven évéből két évtizednyit bármikor letagadhatna, szőke bajsza tekintélyt parancsoló, ahogy a hatalmas termete is. Mindehhez gyakran mutatja egészséges, fehér fogait, mert szívesen és gurulósan kacag. Ahogy mondja, most keserűen tud csak leginkább nevetni.

Tíz éve azt mondták, adnak pénzt fűtéskorszerűsítésre. Át is álltunk a gáztüzelésre a művelődési házban. Most télen bezárjuk, mert nem tudunk visszaállni a fára

- mondja Dakos János.

Évek óta csak a mínuszokat görgetik maguk előtt Karoson is. Most azon gondolkodnak, kiadják bérbe a látogatóközpontot. Pályázaton nemrégiben nyertek ugyan 70 millió forintot a fűtés korszerűsítésére, de a megvalósításból idén már nem lesz semmi.

Ha lesz kompenzáció, akkor túlélünk. Ha nem, sok önkormányzat harap a fűbe

- teszi hozzá a településvezető.

Dakos János szerint most csak tesztelik az önkormányzatokat. Szerinte két hónappal azért lengették be a rezsiszabályok módosítását, hogy a településvezetők elkezdjenek gondolkodni a megoldásokon.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rezsiköltségek

kistelepülések

rezsi

világítás

gáz

komp

balsa

karos