Brutális áremelkedés jön: 100 forint lehet a tojás, drágul a tej, a hús, és nem látni a végét

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális áremelkedés jön: 100 forint lehet a tojás, drágul a tej, a hús, és nem látni a végét

Mivel a takarmány ára az egyik legnagyobb költségelem az állattartóknál, a háború és az aszály nemcsak a takarmány, hanem ezzel a hús, a tojás és a tej árát is az egekbe repíti. Ha ez nem lenne elég, az energia is drágul, márpedig az állattartó telepek is használnak áramot és gázt. A drágulás már most is elképesztő, és nem látni, hol a vége.

Minden állattartó ágazatban állománycsökkenésre és az állati termékek további drágulására számítanak a magyar gazdák. Az árakat már nem csupán a takarmányárak hajtják felfelé, hanem az elszálló rezsi- és üzemanyagköltségek is, de még a csomagolóanyag is drágul, írja a Telex.

Szinte minden további feldolgozóipari önköltségelem – a logisztika, a vegyszer, a munkaruha, a szennyvízköltség stb. – kiszámíthatatlanul és folyamatosan emelkedik

- mondta a Telex kérdéseire válaszolva Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Szerinte annak ellenére, hogy a nemzetközi sajtóban az utóbbi hetekben többször is a gabonaárak enyhe eséséről írtak, Magyarországon nem várható a takarmányárak csökkenése, sőt a legtöbben inkább az árak további emelkedésével számolnak.

Hiány van tömeg- és abraktakarmányból is

„A legnagyobb gond Magyarországon a tömegtakarmány-hiány, mind mennyiségben, mind pedig minőségben” – mondta Harcz Zoltán. Tömegtakarmánynak a mezőgazdaságban az energiaszegény, terimés, azaz nagyobb térfogatú takarmányokat nevezik, ilyen például a fűfélékből és pillangós növényekből álló zöldtakarmány, valamint az ezekből erjesztéssel vagy szárítással készített takarmány is. Az ilyen takarmányoknak különösen nagy szerepük van a kérődzők – köztük a tejelő szarvasmarha – etetésében.

A valódi problémák akkor kezdődhetnek, amikor a tejtermelőknek már az idei, aszály sújtotta és drága takarmányokkal kellene etetniük

- tette hozzá.

A szakember szerint a takarmány ára az élősertés árának kb. 70 százalékát teszi ki, így óriási szerepet játszik az ágazat jövedelmezőségében. „A jelenlegi takarmányárak már most is rendkívül magasak. Negyven-ötven százalékkal növekedett az elmúlt egy évben a hízótakarmány ára, miközben hosszú ideig az élősertés felvásárlási ára egyáltalán nem követte ezt az önköltség-növekedést – óriási veszteségeket könyveltek el a sertéstartók. 2022 márciusában elindult egy felvásárlásiár-emelkedési folyamat, de ez csak arra volt elég, hogy a leghatékonyabban termelő hizlaldák mára a nulla körüli állapotot elérték – senki sem ezért dolgozik.”

Drágulhat a tojás, a tej, a desszertek is

A többi állati termék viszont biztosan tovább drágul a következő hónapokban, a dráguló takarmány és az energiaárak növekedése a baromfitartókat is sújtja, várhatóan itt is csökken majd az állomány.

A tej árának alakulásán is látszik a drágulás, Harcz szerint a nyerstej literje 56 százalékkal drágult az utóbbi 1 évben, és egyelőre nem látni az áremelkedés végét. A költségek emelkedése miatt a tejtermelő szarvasmarháknál is állománycsökkenésre számítanak, Harcz Zoltán szerint az elmúlt egy évben 2-3 százalékkal csökkenhetett a tejelő állomány és a tejtermelő telepek száma. „Az Alföldön több telep bezárt már, és ez a folyamat felgyorsul, amint a szűkös tömegtakarmány-készletek elfogynak” – mondta a szakember.

A sertéstelepen nem lehet letekerni a fűtést

Fitos Gábor szerint a sertéshús árának is növekednie kell, a takarmányárak mellett ugyanis az energia drágulása is szorítja a termelőket. Azt mondta, „értelmezhetetlen az a pluszteher, ami a megnövekedett energiaárak miatt az ágazatra terhelődik. A sertéstartók tízszeres havi gázszámlákról, hat-nyolcszoros villanyszámlákról számolnak be.”

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

drágulás

tej

tojás

takarmány

állattartás