Így játszható ki a húzós rezsiemelés: pár apró trükkel is rengeteget spórolhatsz a számlákon

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Így játszható ki a húzós rezsiemelés: pár apró trükkel is rengeteget spórolhatsz a számlákon

Az energiaválság miatt a szálláshelyadók jelentős része a bezáráson gondolkodik, mert képtelenek lesznek kifizetni a számlákat. Nem kell azonban teljesen kétségbe esni, mert felkerestünk két szakembert, akik fenntarthatósági tanácsaikkal segítik a vállalkozásokat. Nézzük!

Az, hogy a vidéki vendégházak, szálláshelyek hogyan reagálnak a növekvő terhekre, nagy mértékben függ attól, hogy a működési költségeiket hogyan tudják optimalizálni. Nyilván egy új építésű, korszerű energetikai besorolású épület fenntartási költsége alacsonyabb, mint egy korszerűtlen ingatlané, de tudjuk, hogy az üzleti sikernek ez csak egy összetevője a sok közül. A sikerképlet pedig mindenkinél más és más.

A fenntarthatóság a turizmus szektorban is meghatározó cél és véleményem szerint a jövőnk szempontjából a helyes irány

- mondja Gyetvai Éva, idegenforgalmi közgazdász, lakberendező, szálláshelyfejlesztő.

Ennek egy része az energiatudatosság és a minél kisebb ökológiai lábnyom. A tapasztalatom szerint, ha sajnos lassú mértékben is, de egyre növekvő tendenciát mutat a környezettudatos, fenntartható irányú fejlődés igénye mind a szállásadók, mind pedig a vendégek oldaláról. Egyre több szálláshelytulajdonos tervez tudatosan: szelektív hulladékgyűjtőket helyez ki, okosrendszerekkel irányítja távolról a fűtést, hűtést, építi ki az elektromos autók töltési lehetőségét, vagy biztosít kerékpárt az ott tartózkodás alatt.

Fontos azonban, hogy a fenntartható turizmusnak nem csak természeti, környezetvédelmi, hanem társadalmi és gazdasági aspektusai is vannak. Ilyen célok lehetnek akár a helybéli munkavállalók foglakoztatása, a helyi kézműves termékek, helyi művészek népszerűsítése.

Az épületek energia felhasználásával az épületenergetikai szakemberek foglalkoznak. A munkájukkal leggyakrabban ingatlan adásvétel során találkozhatunk, amikor elkészítik adott ingatlan energetikai tanúsítványát.

Gyetvai Péter, okleveles építőmérnök, épületenergetikai szakértő tanácsa szerint ahhoz, hogy számszerűsítetten kimutatható legyen a megtakarítás, szükségünk van kiinduló adatokra, tehát mindenképpen célszerű lehet valamilyen formában vezetni a fogyasztást, hogy aztán ehhez képest láthassuk a változást.

Érdemes lehet épületenergetikai szakember által egyedileg felméretni az ingatlan jelenlegi energetikai állapotát, hogy aztán személyre szabott korszerűsítési javaslattal segítse a fogyasztás csökkentését. A javaslat természetesen minden ingatlan esetében más és más, hiszen mind a kiindulási állapot, mind pedig a korszerűsítésre rendelkezésre álló keretösszeg eltérő.

A korszerűsítési javaslat legjellemzőbb pontjai:

  • a homlokzat, a padlás, a pincefödém hőszigetelésének fokozása,
  • a nyílászárók üvegezésének korszerűsítése, árnyékoló beépítése,
  • kondenzációs kombi kazán és a használati melegvíz minél nagyobb mértékben megújuló energiaforrásból történő fedezése,
  • gépészetileg szabályozott szellőzés megvalósítása,
  • hővisszanyerős gépészetileg szabályozott szellőzés megvalósítása
  • fotovoltaikus rendszer (napelem) telepítése, stb.

Ma már sokféle alternatív, megújuló energiát használó eszköz áll rendelkezésre, a legismertebbek a:

  • hőszivattyús áramról működtethető split-klíma,
  • hibrid rendszerű hőszivattyús elven működő elektromos bojler,
  • különböző hőszivattyúk (ehhez jelentős fűtési rendszer-átalakítás válhat szükségessé),
  • napkollektoros rendszer kiépítése,
  • napelemes rendszer kiépítése,
  • alternatív működési elvű kandalló beépítése (ennek jellemzően magas a beruházási költsége).

A piacon jelen lévő rengeteg termékben, technológiában laikusként könnyű elveszni, ezért fontos, hogy a beruházás megkezdése előtt tájékozódjunk minél szélesebb körben, gyűjtsünk információkat és tárjuk fel a lehetőségeinket, tehát tervezzünk.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szálláshelyek

fűtés

energiaválság

rezsidíjak

szálláshelyadók

fenntarthatóság