Figyelem, óvatosan a tűzifavásárlással: ezek az árstop legnagyobb buktatói

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem, óvatosan a tűzifavásárlással: ezek az árstop legnagyobb buktatói

Némi csúszással ugyan, de az agrárminiszter meghirdette a kormány tűzifaprogramját. A fáról már korábban gondoskodók számára a mennyiség, mindenkinek pedig a darabolási és szállítási költség lehet problémás. Az sem mellékes, hogy nem lehet csak úgy, bárkinek bárhonnan hatósági áras fát venni.

Az első és legfontosabb, amire érdemes odafigyelni, mielőtt betervezzük magunknak, hogy árstopos tűzifát vásárolunk, hogy

mert a mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége is. Azok tehát, akik igyekeztek már korábban gondoskodni téli tüzelőjükről, most rosszul járhatnak – írja az Azénpézem.hu. Bár hozzáteszik, ez nem feltétlenül van így, mert ki lehet még fogni például keményfából a 30 ezer forintos hatósági árashoz képest olcsóbbat is, 20-25 ezer forintért.

Nagy István agrárminiszter által meghirdetett program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • keménylombos: 30 000 forint,
  • lágylombos: 19 000 forint,
  • fenyő: 19 000 forint.

Számtalan plusz költséggel is számolni kell!

A hatósági árhoz ugyanis még hozzájön a darabolás és a szállítás költsége is, de nem csak ez tekinthető külön buktatónak. A portál szerint ugyanis

A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. Az állam pontosan meghatározta az egyes társaságok működési területéhez tartozó települések listáját. A befizető helyeken kell a fát megrendelni és az egységes, maximált árat befizetni.

Mikortól lehet menni a fáért?

Nagy István erre azt mondta, a tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti. Mint hozzátette: az átadást azok az erdőgazdaságok kezdik meg, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel. Az erdőgazdaságok egyébként – tért ki rá a miniszter – a program mellett továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzifa

tűzifa csalók

fűtés

tűzifaprogram