Rengeteg család került szorult anyagi helyzetbe: ebben a régióban a legrosszabb a helyzet

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rengeteg család került szorult anyagi helyzetbe: ebben a régióban a legrosszabb a helyzet

Szinte nincsen már olyan magyar háztartás, amelyiket az egyre növekvő inflációs nyomás ne érintené súlyosan: olyan mértékben szálltak el az árak, hogy az emberek 80 százalékának rosszabb a pénzügyi helyzete, mint egy évvel ezelőtt - ez derül ki a Pénzcentrum legújabb, 25 ezer olvasó által kitöltött, nem reprezentatív kutatásából. De fény derült arra is, hogy elsősorban a fővárosi vállalkozók érzik úgy, hogy anyagilag még mindig stabil lábakon állnak, legkevésbé pedig észak-magyarországiak, a nyugdíjasok helyzete pedig sok helyen egyenesen kilátástalan. A kitöltők 90,1 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy év alatt az infláció hatására megváltoztak a pénzköltési szokásai, és 73 százalékuk volt kénytelen elhalasztani nem létfontosságú kiadást az utóbbi 3 hónapban.

Szeptember első hetében indította el felmérését a Pénzcentrum, amely a magyar háztartások anyagi helyzetét mérte fel, leginkább az infláció és az energiaárak elszabadulása miatti életszínvonal alakulására voltunk kíváncsiak. A felmérésben rekordsokan, több mint 25 ezren vettek részt és töltötték ki a kérdőívet. Ez is jól mutatja, hogy ez most egy olyan téma, ami rengeteg magyart foglalkoztat. Nem csoda, az infláció emelkedését mindenki a saját bőrén érzi, ennek egyik legfőbb oka pedig az, hogy az összes termék és szolgáltatás közül az élelmiszerek árai nőnek a leggyorsabban.

Az egészen pontosan 25 136 fő által kitöltött, nem reprezentatív kérdőívünk eredményeiből az derül ki, hogy a magyarok földet értek: 90,1 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egy év alatt az infláció hatására megváltoztak a pénzköltési szokásai, és 73 százalékuk volt kénytelen elhalasztani nem létfontosságú kiadást az utóbbi 3 hónapban. Az összesen 22 kérdést tartalmazó felmérésnek csak az első hramadát dolgozta most fel a portál, de jövő héten érkezik a 2. és a 3. rész is a felmérésnek.

Mennyire elégedettek a magyarok az életszínvonaluk alakulásával az utóbbi egy évben? Hogyan jellemeznék a saját pénzügyi helyzetüket? Változtak-e a pénzköltési szokásaik? Ilyen és hasonló kérdésekre válaszoltak a kitöltők. A Pénzcentrum pedig cikkében elemezte a válaszokat, amely ide kattintva már olvasható is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

pénzcentrum

infláció

pénzköltés

felmérés

kutatás

pénzköltési szokások

spórolás

háztartás

energiaárak

rezsiemelkedés