Elszálltak az árak a pékségekben: egyre drágábban vehetünk kenyeret, zsemlét, kiflit

Agrárszektor   
  Megosztom
Elszálltak az árak a pékségekben: egyre drágábban vehetünk kenyeret, zsemlét, kiflit

Kezd megszokottá válni a 800-1000 forintos kenyér, a 100 forint körüli zsemle, az 500 forintot megközelítő kakaós csiga, és még sorolhatnánk. Ráadásul ezek az élelmiszerek a mindennapjaink részévé váltak, így nem feltétlenül lehet kivitelezni azt, ha egyik napról a másikra nem vásároljuk meg őket. De mégis, mi vezetett el idáig és meddig tarthat még ez az áremelkedés? A kérdések összetettek, jósolni pedig nem lehet és nem is érdemes, de egy biztos: a magyar vásárlóknak fel kell készülnie arra, hogy ezek az árak egy darabig még velünk fognak maradni.

Ahogy az Agrárszektor írja, mára sajnos már azon sem lepődünk meg, ha egy kiló kenyér és néhány zsemle/kifli vásárlása esetében 1000 forint feletti összeget láthatunk a kasszánál. Egy korpás zsemle 100 forintba kerül, a sajtos stangli nem kapható 150 forint alatt, a sima (mindenféle „extra” nélküli) kenyér pedig 600-700 forintnál kezdődik. Ezek az árak pár hónappal ezelőtt még szinte elképzelhetetlenek voltak, mára pedig a mindennapjaink részévé váltak.

A portál korábban megírta, hogy Magyarországon drágult meg a legdurvábban a kenyér egy év alatt az EU-n belül, ami annyit jelent, hogy 2021 és 2022 augusztusa között 65,5 százalékkal nőtt meg az ára hazánkban. Az EU-s átlagdrágulás egyébként a kenyér terén 18 százalékos volt ebben az időszakban, amihez képest sokkoló a mi közel 70 százalékos áremelkedésünk. Ennek kapcsán Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azt mondta az RTL Klub híradójának, hogy a liszt háromszorosára emelkedett, nőttek a logisztikai és az energiaköltségek, emellett a munkabéreket is emelték. A drágulásnak pedig még mindig nincs vége, hiszen októberben lisztáremelést terveznek a malomipari vállalatok.

Ahogy fentebb említettük, a péktermékek a mindennapjaink részét képezik, ezért is lehet ránk sokkoló hatással, mikor megpillantjuk az árukat. Most pedig nézzük, hogy a legkedveltebb árukért mennyit kell fizetnünk:

  • egy kiló fehérkenyérért 800 forintot kell fizetnünk, de ez az ár megközelítheti az 1600 forintot is,
  • a vizes zsemle és a tejes kifli darabja 55 forint,
  • a kakaós csiga (90 g) 170, de találhatunk 450 forintért is.
  • a kalács (250 gramm) 500-550 forint,
  • a túrós batyu 170 és 350 forint között vásárolható,
  • míg a lekváros bukta 260 forint körül mozog.

Fontos kiemelni, hogy ezek az árak boltonként is eltérhetnek, nagy lehet az árkülönbség két üzlet azonos terméke között.

Ha valami „extrábbra” vágyunk, akkor az alábbi árakkal szembesülhetünk:

  • a teljes kiőrlésű kenyér (400/500 gramm) 600-800 forint,
  • a sokmagvas zsömle 70 forint,
  • az úgynevezett wellness zsömle 120 forint,
  • a korpás zsemle pedig 100 forint.

A sütemények pedig rendkívül színes palettán mozognak, de az áruk láthatólag sokat emelkedett az elmúlt időkhöz képest.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

pékáru

péktermékek

kenyér

zsemle

kifli

élelmiszerdrágulás

élelmiszer

áremelkedés