Nincs elég belőle: hiába kígyóznak sorok a hatósági áras tűzifáért; mi lesz így télen?

HelloVidék   
  Megosztom
Nincs elég belőle: hiába kígyóznak sorok a hatósági áras tűzifáért; mi lesz így télen?

Sorban álltak az emberek Monoron a hatósági áras tűzifáért. Volt, aki hétfőn hajnali 4-re ment az erdészet irodájához, mert korábban zárásig sem került sorra. Az ígéretek ellenére ugyanis sem telefonon, sem e-mailen nem lehetett tűzifát igényelni. Drávaszerdahely polgármestere pedig úgy tudja, feléjük legkorábban januárban tudnak a kormány által ígért olcsóbb tűzifához jutni az emberek, noha a kabinet azt ígérte, a fűtési szezon kezdetéig mindenki kapni fog a tüzelőből. Gulyás Gergely miniszter ennek ellenére az RTL-nek azt állította, nincs fennakadás.

Hiába esett az eső hétfőn Monoron is, reggel 7 órakor mintegy 30 ember állt sorba a hatósági áras tűzifáért. Többen ráadásul nem először, derül ki az RTL Híradó riportjából.

6 órára jöttem. Nekem a lábam elzsibbad, ha fél óránál tovább állok. Már harmadjára vagyok itt

- mondta egyikük az RTL-nek. Hivatalosan telefonon és emailben is lehet tűzifát igényelni. A várakozók viszont azt állították: arról tájékoztatták őket, hogy itt csak személyesen járhatnak el.

Rendelni nem lehet. Mindenki személyesen jön be ide hozzánk. Nekünk, akik felvesszük a tizenötezredik telefont, minekünk a főnökeink azt mondták, hogy személyesen kell bejönni regisztrálni

– mondta az erdészet munkatársa.

Szeptember közepétől az energia és a tűzifa drágulása miatt háztartásonként 10, úgynevezett erdei köbméter tűzifát biztosít hatósági áron a kormány azoknak a családoknak, amelyek igényt tartanak erre. Puha és keményfát is lehet vásárolni. Fűtőértéke az utóbbinak magasabb.

A Monori Erdészethez tartozó 32 település lakói azonban jelenleg egyikből sem tudnak egyszerre 10 köbmétert vásárolni. Ezt többen is megerősítették az RTL-nek azok közül, akik már sorra kerültek az erdészet irodájában.

Kemény fából 5 köbmétert tudnak adni, a másik 5 köbmétert meg lágyfát. Ha az jó, akkor jó, ha nem, akkor nem. Egyelőre ennyi a kapacitásuk

- mondta egyikük.

Hasonlóról számolt be a Monortól 280 kilométerre lévő Drávaszerdahely polgármestere is. De szerinte nem csak ez a probléma.

Úgy tudom, hogy óriási a várólista és azok, akik megigényelték most a fát, azok több mint valószínű, hogy idén nem fognak már hozzájutni

- mondta Alpár György polgármester a híradónak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint viszont minden rendben van. A miniszter azt is hozzátette, hogy eddig csak a Pilisi Parkerdőtől kaptak visszajelzést arról, hogy vannak problémák. De hogy pontosan mik ezek, azt nem fejtette ki.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzifa

monor

monori erdészet

tűzifahiány

fennakadás

hatósági ár