Veszélybe kerülhet sok magyar munkája: tömeges leépítés jöhet a rezsikrach miatt

Pénzcentrum   
  Megosztom
Veszélybe kerülhet sok magyar munkája: tömeges leépítés jöhet a rezsikrach miatt

Az energiakrízis, az ellátási láncokban tapasztalt fennakadások, de a 15,6%-os infláció is komoly kihívást jelent a munkaerőpiacon. Toldi Gábor HR-szakértővel, a DTC Solutions vezetőjével a Pénzcentrum arról beszélgetett mit jelenthet a közelgő gazdasági visszaesés a munkaadóknak, számíthatunk-e tömeges elbocsájtásokra, és hogyan formálta át tartósan a magyar és az európai munkaerőpiacot a Covid.

Toldi Gábor HR-szakértője, a DTC Solutions vezetője szerint, ha a hazai munkaerőpiacot nézzük, meghatározó változásban vagyunk, ugyanis miközben súroljuk a teljes foglalkoztatást, addig egyáltalán nincs szabad munkaerő, ráadásul strukturális problémákkal is szembe kell nézni. Miközben még mindig mi vagyunk a 2. legolcsóbb munkaerőpiac az Unióban, így továbbra is rengeteg munka áramlik ide. Ugyanakkor viszont itthon elfogyott a szabad munkaerő.

Ahogy a szakember a Pénzcentrumnak elmondta, a foglalkoztatási probléma egész Európát érinti, nincs nagy mozgástér a munkaerőpiacon. Ráadásul teljesen mindegy, hogy a kevésbé kvalifikált, alacsonyabb munkakörökről beszélünk, vagy az egészen magas képzettséget igénylőkről, mindenhol ez a helyzet.

Nyilván ügyvezetőket még mindig könnyű találni, de szakértőket, mérnököket, informatikusokat, nyelveket beszélő szakembereket, pénzügyeseket pékeket viszont már egyáltalán nem. Van egy fajta telítettség a betöltött állások miatt, miközben további igény van új munkavállalókra üzleti oldalról. Ráadásul éppen most egy komoly váltás is zajlik: már mindenki tervezi a jövő évet, a piac kezdi beárazni azt, amit most a sajtóban olvasni egy esetleges gazdasági recesszióról. Eközben van egy olyan költségnyomás a vállalatokon a munkavállalói oldalról, hogy magasabb fizetést szeretnének a drágulás miatt, miközben a munkaadók gazdasági kilátások nem túl ígéretesek. Egy vegyes kép jön ki abból, hogy egyrészt hatalmas beruházásmennyiség van bejelentve, másrészt még nem tudjuk, mekkora terhet fognak róni a vállalatokra az elszálló energiaárak egy esetleges válság. A vállalatok jó része még nem húzta még be a kéziféket, és csak tervezi, hogy mi fog történni

- tette hozzá a szakember.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

munkaerőpiac

munkaerőpiaci helyzet

pénzcentrum