Hatalmas spórolásba kezdtek az önkormányzatok: keresik, hogy faraghatják lejjebb a költségeket

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas spórolásba kezdtek az önkormányzatok: keresik, hogy faraghatják lejjebb a költségeket

Van, ahol klímával, máshol sással fűtenek az önkormányzatok, hogy spóroljanak. Megérkeztek az első emelt összegű számlák, amelyeket egyelőre elképzelni sem tudják, hogyan fognak kifizetni. Elsőként magukon takarékoskodnak az intézmények összevonásával, önként vállalt feladatok elhagyásával.

A napokban megérkeztek az első emelt összegű csekkek a szolgáltatóktól az önkormányzatokhoz, így mindenhol elkezdődött a számolás: hol hogyan és mennyit tudnának spórolni. Vannak olyan települések, ahol még csak most tervezgetnek, de vannak olyanok is, ahol már megszülettek konkrét elképzelések. A delmagyar.hu most annak járt utána, hogy milyen elképzelések, tervek születtek az egyes önkormányzatoknál a spórolásra.

Szatymazon 13-szoros áremelkedéssel számolnak, melynek kigazdálkodását elsősorban az önkormányzat kiadásainak csökkentésével szeretnék megoldani. Barna Károly polgármester elmondta, a saját fenntartású épületek üzemeltetését korlátozzák, illetve az önként vállalt feladatokat csökkentik vagy megszüntetik. Ahol már van napelem, ott amíg lehet, árammal fűtünk és vizsgáljuk azt is, hogy a hőszivattyús rendszer kiépítése milyen költségekkel járna.

Kübekházán már az iskola kivételével minden intézmény napelemet kapott, ami díjmentessé teszi az áramfogyasztást. Ráadásul most zajlik a 80-as évekbeli villanykályhák klímaberendezésekre való cseréje a polgármesteri hivatalban. A közvilágítás azonban 300 százalékkal drágult meg.

Jelenleg folynak az egyeztetések. A díszvilágítások jövő héttől nem üzemelnek, és szóba került olyan megoldás is, hogy minden második izzó ég majd csak az utcákon. Döntés azonban még nincs, pontos adatokra van szükség a tavalyi és a mostani költségek ismeretében

– mondta Molnár Róbert polgármester.

A csanyteleki önkormányzatnál is igyekeznek spórolni az energiafogyasztáson, de intézményeket nem fognak bezárni.

A jövőben kicsit összébb húzzuk magunkat, de drasztikus intézkedésekre nem látunk okot, intézményeket sem fogunk bezárni. Nem akarok pesszimista lenni a jövővel kapcsolatban, mert az nem vezet semmi jóra. Most ez a feladatunk, ezt kell megoldanunk

– szögezte le Erhard Gyula polgármester.

Van, aki sással fűt

A gáztól mi már szinte teljesen függetlenítettük magunkat. A művelődési házon, a községházán, az óvodán napelemeket szereltünk fel

– mondta Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere. A Zöld Béka Panzióban, az alkotóházban, az idősek napköziotthonában, az orvosi rendelőben, az agroturisztikai bemutatóközpontban biomassza kazánokkal oldják meg a fűtést.

Folyamatosan gyűjtögetjük a gallyakat, ágakat. Egy külterületi önkormányzati területünket pedig a sás növi be. A sás egy rendkívül jól égő és jó fűtőértékkel bíró növény, ami a vizenyősebb területeket kedveli. Amikor levonul a víz nyáron, akkor learatjuk és bebálázzuk. Évente 2-3000 bálát gyűjtünk be, ezzel fűtünk télen

– mondta a polgármester.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

önkormányzat

spórolás

emelt összegű számlák

számlák

villany

gázfogyasztás