Itt a bejelentés: prémiumot kaphatnak a nyugdíjasok novemberben

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a bejelentés: prémiumot kaphatnak a nyugdíjasok novemberben

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban beszélt az energiaválságról, a hazai gázellátottságról, és arról, hogy a nyugdíjasok novemberben készülhetnek inflációkövető korrekcióra. A jövő évi költségvetést decemberben fogják a megemelkedett energiaárakhoz igazítani.

Orbán Viktor reggel a Kossuth Rádióban többek között elmondta, hogy jelenleg komoly válság van Európában, emiatt kellett itthon árstopot bevezetni, mert elszálltak a nemzetközi árak. Az elhúzódó háború miatt továbbra is rendkívül magasak az energiarák. Emiatt az óriási drágulás várhatóan hosszabb ideig velünk marad. Az energia felára szerinte beépülhet a gazdaságba, és a következő 5–10 év gazdaságára komolyan kihathat, az inflációt pedig tovább hajthatja. Orbán értelmezése szerint ebbe belejátszanak a szankciók, melyeket a miniszterelnök szerint hathónapos időszakra szokás bevezetni.

Az energiaellátással kapcsolatban elmondta a miniszterelnök, hogy itthon sikerült annyira feltölteni a gáztárolókat, hogy ez 4–5 hónapig fedezné az ország ellátását. Kiemelte, hogy a magyar családok az átlagjövedelmek alapján nem bírnák az energia piaci árának kifizetését. A cégeket rendkívül negatívan érintheti az energiakrízis, emiatt kis- és középvállalkozások megsegítésére 200 milliárdos programot indítottak, a nagyobb cégeknek pedig gyármentő támogatást terveznek.

Most készül a munkavédelmi akcióterv arra az esetre, ha tömeges elbocsájtások kezdődnének az energiaválság miatt. Orbán elmondta, hogy a bizonytalan helyzetben nehéz lesz előre tervezni a költségvetést, és decemberben módosítják a 2023-as büdzsét az energiaárak miatt. A miniszterelnök elmondta, hogy a nyugdíjasok különösen ki vannak téve a magas inflációnak.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

pénzcentrum

bejelentés

infláció

költségvetés

válság

drágulás