Készülnek az inflációs katasztrófára: ebbe fektetik most pénzüket az élelmes magyarok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Készülnek az inflációs katasztrófára: ebbe fektetik most pénzüket az élelmes magyarok

A 2022-es év a koronavírus világjárványnál is nagyobb kihívás elé állította hazánk és a világ piacait. Az orosz-ukrán háború által generált válság és a jegybank változó monetáris politikája rég nem látott ütemben változó gazdasági klímát teremtett Magyarországon is. Bár ezen folyamatok a befektetési piacok volatilitását is megnövelték, így egyre nehezebb jó döntést hozni arról, hol tartsunk pénzünket, a készpénz garancia arra, hogy pénzünk értéke az infláció ütemében romoljon tovább. Nem véletlen, hogy egyre többen tartják értékpapírokban, államkötvényben, vagy akár részvényportfóliójukban megtakarított pénzük legalább egy részét. A változó piacokon azonban hónapról-hónapra változhat, mibe érdemes fektetni és mi az, amin nagyobb eséllyel még bukunk. A Pénzcentrum ezért most a piac szakértőit kérdezte arról, hogy milyenek egy leendő kisbefektető lehetőségei az év utolsó harmadában.

Ahogy a portál írja, a jelenlegi inflációs környezetben egyre kockázatosabb dolog készpénzben tartani megtakarításainkat. Nem véletlen, hogy magyarok tömegei keresik a módszert, hogyan őrizhetik meg pénzük értékét. A legbiztosabb megoldás persze az, ha keresünk egy olyan befektetést, aminek segítségével vagyonunk tartja értékét, de lehetőleg a hozamai meg is haladják a pénzromlás mértékét.

Nem véletlen, hogy a magyar társadalom ma már a korábbinál nyitottabb a pénzügyi befektetésekkel szemben. Egyre népszerűbbek a különböző befektetési alapok és részvények mellett például az állampapírok is. A fordulatot a statisztikai adatok is megerősítik. A tavalyi évben lakossági megtakarításokba 4009 milliárd forint áramlott, ennek 40 százaléka folyószámlabetéten maradt, 24 százaléka került állampapírba, 20 százaléka befektetési alapba, és mindössze 10 százaléka maradt készpénzben.

Mindig kérdés persze: mibe érdemes fektetni pénzünket?

A jelenlegi, bizonytalan pénzügyi helyzetben ugyanis a különböző befektetési lehetőségek hatékonysága is hónapról-hónapra változik. Szakértői segítség nélkül pedig kemény feladat meghozni egy ilyen döntést. Az egyre szembetűnőbb kockázati tényezők miatt az állampapírok népszerűsége az elmúlt két évben valamelyest csökkent, a kockázatvállalási kedv pedig az infláció miatt erősödött. Számos alacsony kockázatú megtakarítás hozamai ugyanis ilyen mértékű pénzromlás mellett már nem elég vonzóak. Az infláció persze nem állt meg és az elmúlt néhány hónapban az azt követő, esetleges recesszióról is egyre több szó esik. A Pénzcentrum most megkereste a téma szakértőit, akik elárulták, milyen befektetési lehetőségekkel járhat jól egy lakossági kisbefektető 2022 végén.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

pénzcentrum

infláció