Miniszteri bejelentés érkezett a tűzifáról: erre számítson, aki árstopossal fűtene

HelloVidék   
  Megosztom
Miniszteri bejelentés érkezett a tűzifáról: erre számítson, aki árstopossal fűtene

Folyamatosan szolgálják ki az igényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok - közölte Nagy István agrárminiszter.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy aki most igényli a fát a Tűzifaprogram keretében az garantáltan a hatósági áron fogja azt megkapni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel és már a következő évre vagy az azt követőre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány meghaladja a 70 százalékot. Nagy István a lakosság türelmét kéri, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassák ki, akiknek a fűtési szezon elején van szüksége a fára. A leg rászorultabbakat pedig előre sorolják - tette hozzá.

Kifejtette, Október elejéig csaknem 1.6 millió m3 energetikai célú faárut értékesítettek az állami erdőgazdaságok. Ebben a lakosság kiszolgálása mellett az energetikai szektornak történt értékesítések is szerepelnek. Az erdőgazdaságok az erőművek számára is biztosítják a távfűtéshez szükséges tűzifát.

A tárcavezető kiemelte, a szeptember végén indult programra hatalmas az érdeklődés, ezért több erdőgazdaságnál a helyi termelési kapacitást meghaladó igény keletkezett, amelyet átcsoportosításokkal és termelői kapacitás fokozással oldanak meg. Az első szállítmányok pedig ezen a héten megérkeznek. Hangsúlyozta, jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén. A napi kitermelés az ország adottságaiból kifolyólag eltérő, de erdőgazdaságonként elérheti az 1000 m3-t.

Nagy István kitért arra is, hogy a szankciós energiaválság miatt elindított hatósági áras Tűzifaprogram mellett, a kormány idén is biztosít ingyenesen is tűzifát a kistelepülésen élő rászorulóknak. A 2011-ben indult szociális tüzelőanyag programra a kormány idén 5 milliárd forintot fordít. A pályázatra 2374 települési önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt, ezzel várhatóan mintegy 180-190 ezer család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. A helyhatóságok igényeinek egyharmadát már kielégítették. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget – emlékeztetett a miniszter.

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére. Az idei télre mindenki, aki fával fűt, hozzá fog jutni a tűzifához.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzifa

tűzifa tárolás

tűzifa vásárlás

tüzép

erdészetek