Brutálisan drágulnak az útdíjak: azt is kiszámolták, kik járnak a legrosszabbul

HelloVidék   
  Megosztom
Brutálisan drágulnak az útdíjak: azt is kiszámolták, kik járnak a legrosszabbul

Az mfor.hu kiszámolta, hogy nem igaz az a Kormányinfón közölt információ, miszerint az autópálya-matrica drágul kevésbé, amelyiket sokan vásárolnak. A közérdekű adatigénylésükre adott válasz alapján végzett számításaik szerint a differenciált áremelkedés összességében 29 százalék körüli lesz.

Az mfor.hu kiszámolta, hogy összességében az ideinél 29 százalékkal fognak többe kerülni az autópálya-matricák. A lap csak azután tudta elvégezni a számítások, miután közérdekű adatigénylésére a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) rendelkezésére bocsátotta, hogy a különféle időtartamra szóló, különböző típusú matricákból mennyit vásároltak idén augusztus 31-éig.

Ahogy írták, a számítás azért volt bonyolultabb, mint az eddigi években, mert most először nem egységesen, az augusztusi éves infláció (15,6 százalék) mértékével emelték meg az útdíjhasználati díjat, hanem azt elég sarkosan differenciáltan tették: egyes matricák csupán 5, míg mások 20, 40 vagy akár 70 százalékkal fognak többe kerülni jövőre.

Ahogy a lap megjegyezte, ezek szerint nem mondott igazat Gulyás Gergely a Kormányinfón, amikor azt állította, az az autópálya-matrica drágul kevésbé, amelyiket sokan vásárolnak. A közérdekű adatigénylésükre adott válasz alapján végzett számításaik szerint a differenciált áremelkedés összességében 29 százalék körüli, ami a koncessziós közbeszerzési eljárást megnyerő, Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz kötődő konzorcium bevétele lesz.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

autópálya koncesszió

autópálya matrica