Idős embereket vertek át: elítélték a szombathelyi csalókat

MTI   
  Megosztom
Idős embereket vertek át: elítélték a szombathelyi csalókat

Csalás miatt 39 vádlottal szemben hozott első fokon, nem jogerős ítéletet a Szombathelyi Járásbíróság - közölte a járásbíróság elnökhelyettese.

Tóth András közleménye szerint a vádlottak telefonon és levélben ingyenes egészségügyi állapotfelmérésre toboroztak idős embereket, majd a "vizsgálatokon" magukat orvosnak kiadva halálos betegségeket diagnosztizáltak, és - állításuk szerint - az ezek gyógyítására kizárólag alkalmas, általuk forgalmazott termékek megvásárlására bírták rá a sértetteket.

A Szombathelyi Járási Ügyészség 52 emberrel szemben emelt vádat. Az eljárás korábbi szakaszában 13 vádlott részletes beismerő vallomást tett, ezért a bíróság elkülönítette ügyüket, és jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte őket.

Az elsőrendű vádlottat 347 rendbeli felbújtóként elkövetett csalás, ötrendbeli felbújtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt 6 év fegyházra, 25 millió forint pénzbüntetésre és 41,1 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a bíróság, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, valamint véglegesen eltiltotta az ügynöki és marketingtevékenységtől.

A másodrendű vádlott 4 év 10 hónap, a harmad- és a negyedrendű vádlott egyaránt 3 év 6 hónap fegyházbüntetés kapott. További 11 vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre, huszonhét vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre, a többi vádlottat pénzbüntetésre ítélte a bíróság, illetve kettőnél próbára bocsátást, két embernél pedig megrovást alkalmazott.

Az első fokon meghozott ítélet egyik vádlott esetében sem jogerős, mert az ügyész a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére valamennyi vádlottnál három napot tartott fenn. Három vádlott és védőik tudomásul vették az ítéletet, a többi vádlott és védőik felmentésért fellebbezést jelentettek be. A bíróság elrendelte az elsőrendű vádlott letartóztatását, amely ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

járásbíróság

szombathely