Idős embereket vertek át: elítélték a szombathelyi csalókat

MTI   
  Megosztom
Idős embereket vertek át: elítélték a szombathelyi csalókat

Csalás miatt 39 vádlottal szemben hozott első fokon, nem jogerős ítéletet a Szombathelyi Járásbíróság - közölte a járásbíróság elnökhelyettese.

Tóth András közleménye szerint a vádlottak telefonon és levélben ingyenes egészségügyi állapotfelmérésre toboroztak idős embereket, majd a "vizsgálatokon" magukat orvosnak kiadva halálos betegségeket diagnosztizáltak, és - állításuk szerint - az ezek gyógyítására kizárólag alkalmas, általuk forgalmazott termékek megvásárlására bírták rá a sértetteket.

A Szombathelyi Járási Ügyészség 52 emberrel szemben emelt vádat. Az eljárás korábbi szakaszában 13 vádlott részletes beismerő vallomást tett, ezért a bíróság elkülönítette ügyüket, és jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte őket.

Az elsőrendű vádlottat 347 rendbeli felbújtóként elkövetett csalás, ötrendbeli felbújtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt 6 év fegyházra, 25 millió forint pénzbüntetésre és 41,1 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a bíróság, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, valamint véglegesen eltiltotta az ügynöki és marketingtevékenységtől.

A másodrendű vádlott 4 év 10 hónap, a harmad- és a negyedrendű vádlott egyaránt 3 év 6 hónap fegyházbüntetés kapott. További 11 vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre, huszonhét vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre, a többi vádlottat pénzbüntetésre ítélte a bíróság, illetve kettőnél próbára bocsátást, két embernél pedig megrovást alkalmazott.

Az első fokon meghozott ítélet egyik vádlott esetében sem jogerős, mert az ügyész a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére valamennyi vádlottnál három napot tartott fenn. Három vádlott és védőik tudomásul vették az ítéletet, a többi vádlott és védőik felmentésért fellebbezést jelentettek be. A bíróság elrendelte az elsőrendű vádlott letartóztatását, amely ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

járásbíróság

szombathely