Milliárdos beruházásra készül az egyetem: cél a teljes energetikai megújulás

MTI   
  Megosztom
Milliárdos beruházásra készül az egyetem: cél a teljes energetikai megújulás

1,6 milliárd forintból valósít meg Nagykanizsán energetikai fejlesztést a Pannon Egyetem (PE) - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t. Az egyetem komplex fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását támogató projekt kiemelt feladata a PE Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központhoz tartozó Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ épületkomplexumának teljes infrastrukturális fejlesztése.


 


 

A közlemény szerint Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke úgy fogalmazott: az évtized végéig szóló új Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Stratégia a tudásvezérelt gazdasági növekedés érdekében összehangoltan fejleszti tovább a tudástermelés, a tudásáramlás és a tudáshasznosítás folyamatát. Ezen belül kiemelt hangsúlyt kapnak a Pannon Egyeteméhez hasonló projektek, amelyek az egyetemek és más kutatóintézmények kutatási-fejlesztési-innovációs kapacitásainak megerősítését célozzák, ehhez a magyar állam jelentős hazai és uniós forrással járul hozzá.

Abonyi János, a PE általános és tudományos rektorhelyettesének szavai szerint a nagy léptékű nagykanizsai beruházásra azért van szükség, mert a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ az elmúlt években óriási lépésekkel haladt előre szakmai területeit, illetve a kutatói létszám bővítését tekintve egyaránt.

Az intézmény jelenleg nyolc nagy, köztük nemzetközi partnerrel is együttműködő kutatási projektben vesz részt 26 tagú kutatói csapattal. A jelenlegi infrastruktúra már nem tudja kellően kiszolgálni a felmerülő igényeket, viszont az épület - a Mol hajdani laboratóriuma - a megvalósuló fejlesztések után tökéletes helyszínt biztosít a munkához - közölte a rektorhelyettes.

Balogh László polgármester hangsúlyozta, hogy Nagykanizsa jövője nagyban függ attól, milyen tudásalapú technológiák telepednek meg a városban. A mostani fejlesztés megteremti annak a lehetőségét, hogy megfelelő infrastrukturális környezetben folyhassanak tudományos tevékenységek, ez pedig fontos lépés ahhoz, hogy Nagykanizsa a körforgásos gazdaság mintavárosává váljon.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pe

pannon egyetem

nagykanizsa

energetikai fejlesztés