Brüsszel bekeményít: ez az Európai Unió válasza az energiaválságra

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Brüsszel bekeményít: ez az Európai Unió válasza az energiaválságra

Az energiaválság nem áshatja alá az Európai Unió globális éghajlat-politikai ambícióit, hangzott el Brüsszelben a Régiók és Városok Európai Hetén, amit kevesebb mint egy hónappal az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Konferenciája (UNFCCC - COP27) előtt rendeztek. Itt a Régiók Európai Bizottsága (CoR) megismételte felhívását, miszerint a szubnacionális szintű önkormányzatoknak (azaz a régióknak, megyéknek, kerületeknek, városoknak és településeknek) nagyobb szerepet kell vállalniuk a globális klímatárgyalásokban, és további felhatalmazást kaphatnának a párizsi megállapodás végrehajtására. Mint ismert, utóbbi az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésével, a globális felmelegedéshez történő alkalmazkodással, valamint annak pénzügyi következményeivel foglalkozik a 2020-as évtől.

A Régiók Európai Bizottság egy globális rendszer létrehozását javasolja a városok és régiók szén-dioxid-kibocsátás-csökkentéseit illető törekvéseinek összegyűjtésére és nyomon követésére. Felszólítja emellett a tagállamokat és az Európai Unió Tanácsát, hogy egyértelműen támogassák az ENSZ novemberi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) a többszintű együttműködési fellépés sürgős szükségességének beépítését.

Ahogy arra a rámutattak, a helyi és regionális önkormányzatok teljes körű bevonása nélkül nem valósulhat meg teljes mértékben a párizsi megállapodás végrehajtása. Emlékeztetőül: a Párizsi Megállapodás egy jogilag kötelező érvényű nemzetközi egyezmény az éghajlatváltozásról, amit 2015. december 12-i fogadott el 196 fél a párizsi COP21-en és 2016. november 4-én lépett hatályba. Célja, hogy a globális felmelegedést lehetőleg 1,5 Celsius-fok alá korlátozza az iparosodás előtti szinthez képest. E hosszú távú hőmérsékleti cél elérése érdekében a résztvevő felek arra törekednek, hogy a század közepére elérjük az úgymond „klímasemleges világot”.

Az egész Európában tapasztalható hatalmas aszályok, áradások és tüzek nyara után, az energiaárak emelkedése, az infláció, az energia- és éghajlatválság, valamint az energiaszegénység fenyegetése állt a Régiók Európai Bizottság októberi plenáris ülésének fókuszában a 2022-es Régiók és Városok Európai Hetén. A november 6-án Sharm El Sheikhben kezdődő ENSZ klímakonferenciát megelőzően plenáris vitát folytattak a szubnacionális hatóságok, tehát a régiók, megyék, kerületek, városok és települések szerepéről.

A varsói utcákon a LED-világításba történő hatalmas beruházásnak köszönhetően csökkent az energiafelhasználás, a fogyasztás és az állami kiadások. Számos más, európai város és régió is elkötelezett az olyan fenntartható megoldások megvalósítása mellett, amelyek egészségesebbé és jobb élethellyé teszik a helyi közösségeket. Ezért kérünk közvetlen pénzeszközöket a helyi és regionális önkormányzatok munkájának megkönnyítésére az energetikai átállás felgyorsításában. Továbbá felszólítjuk a COP27-et, hogy vegye figyelembe a városok és régiók hangját és üdvözöljük az Európai Parlament támogatását a további többszintű együttműködéshez

- mondta Rafał Trzaskowski, Varsó polgármestere, az az egészségesebb és fenntarthatóbb európai környezetért dolgozó ENVE szakbizottság és a Green Deal Going Local munkacsoportjának új elnöke, amelynek az a célja, hogy a városokat és a régiókat helyezzék az Európai Unió klímasemlegességre való átmenetének középpontjába.

Ahogy a megbeszélésen elhangzott, ökoszisztémáink sérültek és törékenyek, és az éghajlati válság számos hatása már visszafordíthatatlan. A háború és az energiaválság azonban nem állíthatja meg a tisztább és fenntarthatóbb bolygó felé vezető igazságos átmenetet. A döntéshozók szerint a városoknak és régióknak épp ezért van szükségük több közvetlen finanszírozásra és nagyobb támogatásra az éghajlat-politikai céljaik eléréséhez. Reményeik szerint a szubnacionális hatóságok és a városi diplomácia ugyanis leküzdheti a globális éghajlat-változási tárgyalások jelenlegi szűk keresztmetszeteit és bebizonyíthatja, hogy a nagyobb ambíciók is lehetségesek az energiahatékonyság felgyorsítása és a megújuló energiaforrások elterjedése terén, mivel ez lehet az egyetlen megoldás a jelenlegi energia- és klímaválság kezelésére.

A szubnacionális és városi diplomáciát nem ismerik el és nem használják ki kellőképpen. Pedig a városok és régiók élen járnak az éghajlatváltozás következményeinek kezelésében, de az éghajlati megoldások felmutatásában is. A helyi és regionális önkormányzatok a polgárok bevonásának és a közösség megerősítésének eszközei, amelyek nélkül nem tudjuk teljesíteni a párizsi megállapodás ígéreteit. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy vonja be a helyi és regionális hatóságokat a polgárok nagyköveteiként az éghajlatváltozással kapcsolatos tárgyalásokba

- mutatott rá Olgierd Geblewicz, a Nyugat-Pomeránia régió elnöke és „A Régiók Európai Bizottságának szerepe a szubnacionális klímadiplomácia fellendítésében a COP27 és COP28 előtt” című vélemény előadója az ülésen.

Szó volt azonban a gáz-, hidrogén- és metánkibocsátásról szóló energiacsomagról is: ez a rendelet kulcsfontosságú lehet ugyanis az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal), valamint az „Irány az 55 százalék” (Fit for 55, amiben az EU felülvizsgálja az éghajlat-, energia és közlekedéspolitikai jogszabályait annak érdekében, hogy a hatályos jogszabályokat összhangba hozza a 2030-ra, illetve 2050-re vonatkozó célkitűzésekkel) intézkedéscsomag és a REPowerEU stratégiai célkitűzései (az energiatakarékosság növelése, a tiszta energiára való átállás felgyorsítása, az EU energiaellátásának diverzifikálása) szempontjából. Ahogy arra fény derült, a hidrogén és a biometán piacának fejlesztése, valamint a metánkibocsátás csökkentése szintén alapvető szerepet tölthet be a regionális gazdaság és éghajlati törekvések követése szempontjából.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

brüsszel

európai unió

energiaválság

zöld törekvések

éghajlat-politika