Megütheti a bokáját, aki nem így gyűjtene tűzifát: ez a szabály él a magyar erdőkben

HelloVidék   
  Megosztom
Megütheti a bokáját, aki nem így gyűjtene tűzifát: ez a szabály él a magyar erdőkben

A Fatáj online faipari és erdészeti szaklap hétfőn összeállítást közölt a tűzifa gyűjtéséről a magyarországi erdőkben. Kizárólag engedéllyel, saját szükségletre lehet tűzifát gyűjteni. A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát.

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél az 5 erdészeti igazgatóság, a bujáki, a dabasi, a lovasberényi, a süttői és az uzsai ad gyűjtési engedélyeket.

A tűzifa-egységárak területrészenként eltérőek, a gyűjtési lehetőség korlátozott és időszakos

- olvasható a társaság honlapján, ahol a névre szóló engedély nyomtatványa is elérhető.

A Gemenc Zrt. vagyonkezelésébe tartozó területek a Szekszárd-Kalocsa vonaltól délre az országhatárig érnek a Duna mindkét partján. Itt az erdészek adják ki az engedélyt azokra a területekre, ahonnan levonultak a fakitermelők.

A Nefag Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-hez a monori, a pusztavacsi és a szolnoki erdészetek tartoznak. Az összeszedett fát az erdészek felügyeletével lehet elszállítani. A társaság honlapján olvashatók azok a területek, ahol gyűjteni lehet, és ugyancsak itt tették közzé a kerületvezető erdészek elérhetőségét.

A Nyírerdő Zrt. erdőiből szállítói levéllel lehet fát elvinni. A gyűjtés lehetősége korlátozott, csak annyit lehet összeszedni, amennyi a gyűjthető méretből található, és csak a társaság honlapján közzétett Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei erdőrészletekből

A Zalaerdő Kft. adásvételi szerződéshez köti a gyűjtést, a szállítás időpontját is egyeztetni kell. A gyűjtésre alkalmas területekről a társaság erdészetei, a bánokszentgyörgyi, a lenti, a letenyei, a nagykanizsai és a zalaegerszegi erdészete tájékoztat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzifa

tűzifa-gyűjtés

magyar erdők

erdészetek