Vidéken rosszabb? 100 ezer forinttal többe kerülhet az élelmiszer egy családnak

HelloVidék   
  Megosztom
Vidéken rosszabb? 100 ezer forinttal többe kerülhet az élelmiszer egy családnak

A fogyasztói árak emelkedése szeptemberben átlépte a lélektani 20 százalékot, de ezen belül is a leginkább fájdalmas élelmiszer-drágulás 35,2 százalékos volt. A Pulzus kutató a napi.hu megbízására készített felmérése szerint is óriási teher a bevásárlás egy családnak, sokan 50-80 ezer forinttal többet hagynak a boltban havonta, mint egy évvel korábban.

Az utóbbi hónapokban az élelmiszerek inflációja teljesen elszakadt az átlagos áremelkedés ütemétől, ami önmagában is évtizedes rekordokat dönt. Az első kilenc hónap átlagos, éves bázisú inflációja 11,8 százalék volt, ezzel szemben az élelmiszerboltokban 20,4 százalékkal kellett többet fizetni.

A napi.hu – a Pulzus Kutató segítségével – arra kérdezett rá, hogy mennyivel emelkedett az elmúlt hónapokban az egy főre eső havi élelmiszer-kiadás.

Emellett sok vásárló már nem a korábban megszokott minőséghez és márkához ragaszkodik, hanem megindult az úgynevezett lefelé vásárlás, amikor előtérbe kerülnek a sajátmárkás termékek, és jobban keresik az akciókat.

A mostani felmérésen a válaszadók relatív többsége, 35 százaléka azt mondta, hogy egy év alatt fejenként 10-20 ezer forint között nőttek az élelmiszer-kiadásai, ez egy négytagú család esetében 40-80 ezer forintot jelent.

Vidéken jobban fáj

Bár a lakóhely szerinti bontás nem mutat nagy különbségeket, a községben élők nagyobb arányban mondták, hogy 20-25 ezer forinttal nőttek a kiadásaik fejenként, míg a 10-20 ezer forintos kategóriában a budapestiekkel vannak egy szinten. Utóbbiak pedig az átlagnál nagyobb arányban mondták, hogy 25 ezer forintnál is nagyobb a növekmény.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

élelmiszerdrágulás

infláció

élelmiszerárakm havi kiadások

felmérés