3 hétre bezár az egyetem és a kollégium: a hétszeresére nőhetnek az energiaköltségek

HelloVidék   
  Megosztom
3 hétre bezár az egyetem és a kollégium: a hétszeresére nőhetnek az energiaköltségek

Kéthetes igazgatási szünetet és egyhetes téli bezárást rendeltek el a Szegedi Tudományegyetemen decemberre-januárra, így csökkentenék a kiadásaikat. Három hétig a kollégiumok zöme is zárva tart majd, vizsgákat ebben az időszakban az egyetem 982 terméből csak 182-ben tarthatnak.

December 19-től 23-ig, majd január 2-től 8-ig „igazgatási szünet”, december 24-e és január 1-je között pedig téli szünet lesz a szegedi egyetemen, vagyis a legtöbb oktatási épület és a kollégiumok egy része három hétig zárva tart majd – derül ki az intézmény rektorának hétfői körleveléből, írja az eduline.hu.

Az igazgatási szünet idején vizsgázhatnak ugyan a hallgatók, de – mivel több épületet december 12-e és február 4-e között teljesen lezárnak – az egyetem 982 terméből csak 182-t lehet majd használni. Ezért az intézmény azt javasolja az oktatóknak, hogy ha lehet, akkor vizsgák helyett inkább a szorgalmi időszakban írt beszámolók és ZH-k alapján ajánlják meg a jegyeket, vagy a szorgalmi időszak utolsó heteiben tartsanak előrehozott vizsgát.

A kollégiumi hallgatók legkésőbb 2022. december 16-án 18 óráig hagyják el a kollégiumokat. A kollégiumok felfűtése január 8-án kezdődik, így délután 16 órától térhetnek vissza a kollégiumokba

- áll a rektori körlevélben. Hozzáteszik azt is: „különösen indokolt esetben” azok az egyetemisták, akik a leállás idejére nem tudnak hazautazni, négy kijelölt kollégiumban kérhetik az elhelyezésüket. Ennek megfelelően a decemberi és a januári kollégiumi díj is alacsonyabb lesz.

A Szegeder című lap szerint az intézményben 2021-ben az energiaköltségek valamivel több mint 2 milliárd 500 millió forintot jelentettek.

Ez a költség tartalmazza mind a betegellátás, mind az akadémiai és egyéb funkcionális területek fogyasztását is – derül ki az intézkedési tervből. A Szegedi Tudományegyetemen november 1-től Energiahatékonysági Bizottság kezdi meg munkáját, amely további energiahatékonysági intézkedéseket javasolhat az SZTE vezetésének.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szeged

szegedi tudományegyetem

energiatakarékosság

költségnövekedés