Itt az égető rezsikérdés: megéri felújítani, vagy adjuk el a korszerűtlen lakást, házat?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt az égető rezsikérdés: megéri felújítani, vagy adjuk el a korszerűtlen lakást, házat?

Kérdés, hogy a jelenlegi rezsihelyzetben mi a racionális lépés: belevágni korszerűtlen ingatlanunk energetikai felújításába, vagy jobban járunk, ha eladjuk a házat, lakást, és keresünk egy olcsóbban fenntarthatót? A Pénzcentrum által megkérdezett szakértők abban egyetértettek, hogy mindennemű energetikai korszerűsítés növeli az ingatlan értékét.

Rengeteg magyar háztulajdonos került válaszút elé: vagy jelentősen csökkentik a rezsiszámlákat, vagy eladják a korszerűtlen ingatlanukat, és egy másik, olcsóbban fenntartható otthon után néznek, írja a Pénzcentrum.

Eladni semmiképp nem jó döntés, mert az eladási árból egy ilyen ingatlan esetében a jelen árak mellett nem lehet korszerűbb, alacsonyabb energiaigényű ingatlant vásárolni

- felelte a Pénzcentrumnak Markocivh Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. A szakember szerint az ilyen házak tulajdonosainak az egyetlen lehetősége van: a korszerűsítés.

Ki kell számolni, mennyibe kerül, és ha a korszerűsítés miatt felvett hitel törlesztőrészlete kedvezőbb, mint az energiaszámlák, akkor mindenképp érdemes így is belefogni

- tette hozzá az ügyvezető, aki kérdésünkre elárulta, hogy a rezsiemelés bejelentése nem befolyásolta éredemben az alapanyagárakat Magyarországon, mert a világméretű alapanyaghiány sokkal korábbra datálható.

2021 év végére a polisztirol alapú szigetelőanyagok ára a kétszeresére, a kiegészítők közel 20 százalékkalal emelkedtek.

A jól átgondolt, megtervezett beruházásokkal jelentős megtakarításokat is el lehet érni, ehhez azonban elengedhetetlen az építkezők és felújítók edukációja. Az energiatakarékos megoldásokra nagy az érdeklődés, de főként a kisebb, pénztárcakímélő munkákra nőtt meg a kereslet, amikkel gyorsan, egyszerűen és viszonylag kis befektetéssel lehet kisebb összegeket megspórolni a rezsin

- mondták a cég szakértői.

Számos gyártó vonja vissza korábban kiadott árajánlatait, és tér át rövid határidejű árképzésre, ennek ellenére a kereslet rendkívül erős. Magyarországon az import termékek – szerkezeti acélok, faipari, fémszerkezeti és szigetelési termékek – aránya körülbelül 50 százalék, ezeknek a beszerzése azonban bizonytalan, hiszen minden ország elsősorban a saját piacát igyekszik kiszolgálni.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakás

ingatlan

energetikai korszerűsítés

eladás

lakáspiac

korszerűsítés

energetikai fejlesztés