Durva áremelkedésre készülnek: ennyivel lesznek drágábbak a horgászjegyek és a bérletek

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Durva áremelkedésre készülnek: ennyivel lesznek drágábbak a horgászjegyek és a bérletek

Rossz hír a horgászoknak: bizony nem kis összeggel, 20-30%-kal drágulnak a horgászjegyek és a bérletek. A MOHOSZ legfőbb döntéshozó szervezete, a Választmány még múlt hét pénteken döntött erről.


 

Mint a MOHOSZ közleményében ismertette, a magyar halgazdálkodást az infláció mellett az évszázad aszálya is nagyon súlyosan érintette:

Az eredményes haltermeléshez takarmány, a vízellátáshoz energia, a szállításhoz üzemanyag és az egész, jellemzően időigényes, hároméves termelési folyamathoz emellett jelentős élőmunka is szükséges. Maga az ágazat ezért sem rendelkezik jelentős nyereségképző erővel, nincsenek érdemi tartalékai, ugyanakkor haltermelés nélkül nincs telepítés. Egyenes következményként a legfontosabb horgászhal, egyben a fő telepítendő faj, a ponty őszi beszerzési középára egy év alatt több, mint 70%-kal emelkedett

- írták.

Ezért a Választmány a MOHOSZ haszonbérletébe tartozó vizek esetében kötelező érvénnyel, a többi horgászkezelésű vízterületnél ajánlásként kereteket határozott meg az adott díjak halgazdálkodói jogkörben történő emelésére.

Ahogy közölték:

Az utánpótlás biztosítása érdekében, illetve a horgász szolidaritás alapján ezen díjaknál továbbra is megmaradt a gyermekek, a fogyatékkal élők, továbbá a 70 éven felüliek teljes díjkedvezménye (mentesítése), amely mintegy 120.000 horgászt érint. Nem változott a horgász regisztráció és az állami horgászvizsga ingyenessége, a Magyar Horgászkártya ára sem.

Szintén hasonló, átlagosan 24 százalékos mértékben emelkednek majd a MOHOSZ országos, a dunai és tiszai összevont területi jegyei is.

Továbbá beárazták a 2021. évi átlagos horgászhalelvitel beszerzési értékét is, amely 62 ezer forint. A modellek alapján végül átlagosan a ponty eddig már bekövetkezett árváltozásának kevesebb mint a fele, mintegy 25-30 százalék az aktív, teljes jogú horgász esetében várható éves horgászati költségnövekmény, ide nem értve a horgászcikkek, etetőanyagok árváltozásait.

A tagszövetségek és az egyesületek, valamint a Balaton és a Tisza-tó hasznosítói a saját hatáskörükben döntik el a végleges díjakat, árakat és azt, hogy milyen típusú területi engedélyeket milyen halelviteli lehetőséggel, illetve személyi kedvezményekkel adnak ki a következő évre.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

horgászat

horgászjegy

drágulás

infláció