Drasztikusan visszaestek a lakáshitelek: ez vár a magyarokra most a bankokban

Pénzcentrum   
  Megosztom
Drasztikusan visszaestek a lakáshitelek: ez vár a magyarokra most a bankokban

Szeptember az eddigi legrosszabb hónapnak számít a lakáshitelek piacán - ez derült ki az MNB által tegnap közreadott havi jelentésből. A lakáshitelek 38 százalékkal estek vissza az előző év azonos hónapjához képest, járt utána a Pénzcentrum.

Bár a szakértők az augusztusi adatok láttán kissé bizakodtak, mostanra végképp egyértelművé vált, hogy az emelkedő infláció és az emiatt folyamatosan emelt kamatok súlyos mészárlást rendeztek a hitelpiacon. A magyarok pedig az emelkedő kamatok láttán szinte pánikszerűen menekülnek a lakáshitelek felvétele elől. Benéztük a számok mögé, és megmutatjuk a legjobb ajánlatokat is - utóbbiaknál már szokványossá vált, hogy egy 10 millió forintos lakáshitelnek a másfélszeresét kell visszafizetni.

Menekülés a lakáshitel elől

Ez nemcsak az idén negatív rekord, de még ahhoz is 19 hónapot kell visszamennünk, hogy majdnem ennyire rossz eredmény találjunk: utoljára 2021 februárjában, vagyis a covid-járvány tombolásának közepén voltak ennyire rosszak az adatok a 69 milliárdos új jegyzési összeggel, annál kevesebb azóta egyszer, egyik vizsgált hónapban sem volt.

2019-ben, vagyis alig valamivel a covid okozta gazdasági mikroválság előtt indult az a hitelboom, aminek most nagyon úgy tűnik, hogy vége van az elszálló energiaárakkal, a rossz inflációs és kamatkörnyezettel. Érthető tehát a fentebb már taglalt 2021 februári visszaesés, de ahogy a grafikonon is látszik, rögtön utána egy hatalmas visszarendeződés indult el a piacon, és csak egyszer, éppen 2022 júliusában ment először 100 milliárd forint alá az új szerződések összege - eddig a percig.

Visszaesést látunk akkor is, ha a lakáscélú hitelek felhasználás szerinti megbontását nézzük. A használt lakások egyeduralma itt megtörhetetlen, de a lenti grafikonom érdemes azt megnézni, hogy mennyire visszazuhantak a számok 2019, 2020 és 2021 szeptemberihez képest:

A új lakásoknál sokkal kisebb visszaesést láthatunk, itt tavaly óta csak 340 millió forinttal esett vissza a felvett összeg. A Zöld Otthon Program kifutásával pedig számíthatunk arra, hogy az építésre, bővítés valamint a felújításokra felvett összegek is csökkenni fognak, pedig már eddig sem muzsikáltak túl fényesen.

Tovább emelkednek a kamatok

Rögtön érthetővé válik a hitelezés súlyos visszaesése, ha a kamatokat vizsgáljuk meg. A szokásos módon egy éven túli fixálásra néztük meg a jelenlegi átlagkamatokat, és borzasztó emelkedést tapasztalunk: felújítás és korszerűsítésre felvett hitel esetén csaknem két egész százalékkal megugrott a kamat augusztushoz képest. Az összes lakáshitel tekintetében mindössze négy százalékponttal emelkedett ez a mutató, és talán ez az egyetlen olyan adat, amitől remélhetjük, hogy enyhülést jelez.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

lakáshitelek

kamatemelés

kamat

hitel

törlesztőrészlet

bankok