Drasztikusan visszaestek a lakáshitelek: ez vár a magyarokra most a bankokban

Pénzcentrum   
  Megosztom
Drasztikusan visszaestek a lakáshitelek: ez vár a magyarokra most a bankokban

Szeptember az eddigi legrosszabb hónapnak számít a lakáshitelek piacán - ez derült ki az MNB által tegnap közreadott havi jelentésből. A lakáshitelek 38 százalékkal estek vissza az előző év azonos hónapjához képest, járt utána a Pénzcentrum.

Bár a szakértők az augusztusi adatok láttán kissé bizakodtak, mostanra végképp egyértelművé vált, hogy az emelkedő infláció és az emiatt folyamatosan emelt kamatok súlyos mészárlást rendeztek a hitelpiacon. A magyarok pedig az emelkedő kamatok láttán szinte pánikszerűen menekülnek a lakáshitelek felvétele elől. Benéztük a számok mögé, és megmutatjuk a legjobb ajánlatokat is - utóbbiaknál már szokványossá vált, hogy egy 10 millió forintos lakáshitelnek a másfélszeresét kell visszafizetni.

Menekülés a lakáshitel elől

Ez nemcsak az idén negatív rekord, de még ahhoz is 19 hónapot kell visszamennünk, hogy majdnem ennyire rossz eredmény találjunk: utoljára 2021 februárjában, vagyis a covid-járvány tombolásának közepén voltak ennyire rosszak az adatok a 69 milliárdos új jegyzési összeggel, annál kevesebb azóta egyszer, egyik vizsgált hónapban sem volt.

2019-ben, vagyis alig valamivel a covid okozta gazdasági mikroválság előtt indult az a hitelboom, aminek most nagyon úgy tűnik, hogy vége van az elszálló energiaárakkal, a rossz inflációs és kamatkörnyezettel. Érthető tehát a fentebb már taglalt 2021 februári visszaesés, de ahogy a grafikonon is látszik, rögtön utána egy hatalmas visszarendeződés indult el a piacon, és csak egyszer, éppen 2022 júliusában ment először 100 milliárd forint alá az új szerződések összege - eddig a percig.

Visszaesést látunk akkor is, ha a lakáscélú hitelek felhasználás szerinti megbontását nézzük. A használt lakások egyeduralma itt megtörhetetlen, de a lenti grafikonom érdemes azt megnézni, hogy mennyire visszazuhantak a számok 2019, 2020 és 2021 szeptemberihez képest:

A új lakásoknál sokkal kisebb visszaesést láthatunk, itt tavaly óta csak 340 millió forinttal esett vissza a felvett összeg. A Zöld Otthon Program kifutásával pedig számíthatunk arra, hogy az építésre, bővítés valamint a felújításokra felvett összegek is csökkenni fognak, pedig már eddig sem muzsikáltak túl fényesen.

Tovább emelkednek a kamatok

Rögtön érthetővé válik a hitelezés súlyos visszaesése, ha a kamatokat vizsgáljuk meg. A szokásos módon egy éven túli fixálásra néztük meg a jelenlegi átlagkamatokat, és borzasztó emelkedést tapasztalunk: felújítás és korszerűsítésre felvett hitel esetén csaknem két egész százalékkal megugrott a kamat augusztushoz képest. Az összes lakáshitel tekintetében mindössze négy százalékponttal emelkedett ez a mutató, és talán ez az egyetlen olyan adat, amitől remélhetjük, hogy enyhülést jelez.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

lakáshitelek

kamatemelés

kamat

hitel

törlesztőrészlet

bankok