Hatalmas a drágulás, mégis építkezünk? Ez várható a jövőben a hazai ingatlanoknál

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas a drágulás, mégis építkezünk? Ez várható a jövőben a hazai ingatlanoknál

2022 harmadik negyedévében 57,5%-kal 4484-re nőtt a lakásátadások száma, míg 15,6%-kal 8269-re nőtt az építési engedélyek száma. Így az első háromnegyedévben összesen 7,7%-kal több lakás épült, és 16%-kal több építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel ezelőtt. 2016 eleje óta a lakásépítési engedélyek száma 219 879, míg az átadások száma 124 925 volt, azaz 94 954-gyel több engedélyt adtak ki, mint amennyi lakás megépült, ami tükrözi a kivitelezések igen jelentős csúszását. 2020-ban még viszonylag magas volt a lakásátadások száma a korábban építési engedélyt kapott, folyamatban levő építkezések miatt, derül ki Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének összesítéséből.

A kedvezményes lakásáfa korábban tervezett kivezetésének hatása tükröződött az építési engedélyek 2020. évi visszaesésében, azonban a kedvezményes lakásáfa ismételt bevezetése, valamint a számtalan a családtámogatás (a CSOK-kal rendelkezők áfa visszaigénylése, illetékmentesség) új lendületet adott az építési engedélyeknek. Tavaly az előző évben visszaeső engedélyek miatt estek vissza a lakásépítések, ezt azonban ellensúlyozhatja a korábban építési engedélyt kapott, de eddig meg nem valósított lakásépítések, építési tervek esetleges megvalósítása.

Az első háromnegyedévben Budapesten 99,3%-kal nőtt a lakásépítési engedélyek száma, azonban 10,1%-kal csökkent az átadások száma, a megyei jogú városokban 1%-kal nőtt az engedélyek, míg 22%-kal nőtt az átadások száma, az egyéb városokban 7,3%-kal csökkent az engedélyek, 7,7%-kal nőtt az átadások száma, a községekben pedig 2%-kal csökkent az engedélyek, ugyanakkor 36,3%-kal nőtt az átadások száma.

A lakásépítések igen egyenlőtlenül oszlanak el az országban. Budapesten 8400 engedélyt adtak ki, Pest megyében 4872-őt, Győr-Moson-Sopron megyében 2161-et, Somogy megyében 1550-et, további nyolc megyében meghaladta az 500-at, a sereghajtó pedig továbbra is Tolna 94-gyel-tel, Nógrád 98-cal, Békés 180-val. Budapesten 4533 lakást vettek használatba, Pest megyében 2692-őt, Győr-Moson-Sopron megyében 1024-et, Csongrád-Csanádban 937-et, további nyolc megyében meghaladta a 300-at. A sereghajtó itt is Nógrád 59-cel, Tolna 9-cel, Békés 64-gyel.

A válság előtti teljesítményhez, a nemzetközi rátákhoz, valamint a hazai lakásmegújítás kívánatos mértékéhez képest a lakásépítések továbbra is elmaradnak. A válság előtt évente 35-40 ezer lakást adtak át. A 2020-ban átadott mintegy 28,2 ezer lakás 1000 lakosra 2,8 lakás építését jelenti, míg az európai átlagos érték 3-3,5 lakás. A hazai lakásállomány százévenkénti megújításához is évente 35-40 ezer lakás építésére lenne szükség. Mindezek alapján látható, hogy a hazai lakásépítések száma semmilyen túlfűtöttséget nem tükrözött, sőt, még a 2008-as pénzügyi válság utáni visszaesésből származó elmaradat építéseket sem pótolta.

Részben pedig éppen a szűkös új kínálat okozta az elmúlt években látott lakásár robbanást, azonban a beruházások széles körű fellendülése és a forint gyengülése a költségeket is érdemben növelte. A külpiaci hatásokat tükröző meredek nyersanyagár robbanás érdemben növeli a kivitelezés költségeket és így az újlakás árakat, az árak naponta változhatnak, ez pedig egyes nyersanyagok hiányával átmenetileg fékezheti a lakásépítéseket, elbizonytalaníthatja, vagy elhalasztása kényszerítheti a beruházókat, ami kockázatot jelenthet az idei teljesítményre. A hitelkamatok növekedése szinten visszafoghatja a keresletet.

Az MNB adatai alapján szeptemberben igen meredeken, 38,3%-kal 79,3 milliárd forintra csökkent a kihelyezett lakáscélú hitelek értéke, míg az első kilenc hónapban 6,7%-kal 1042 milliárd forintra nőtt a kihelyezett összeg.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakások

lakásépítés

ingatlanpiac

suppan gergely