Súlyos a helyzet almafronton: az átlagos termés töredékét szüretelték az idén

infostart.hu   
  Megosztom
Súlyos a helyzet almafronton: az átlagos termés töredékét szüretelték az idén

Bár még nem szedtek le minden termést, úgy tűnik, hogy az utóbbi évek leggyengébb almatermése lesz az idei – mondta el az InfoRádiónak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Ahogy a portál írja, az almatermesztés történetének egyik leggyengébb termését fogjuk idén szüretelni, ami mindössze 300-350 ezer tonna. Egy átlagos almatermés Magyarországon 500-600 ezer, de az elmúlt évek legjobb évjáratában 2018-ban közel 900 ezer tonna almát állítottak elő.

Most egy átlagtermés felét, egy nagyon jó termés harmadát szüreteljük ebben az évben

- jelentette ki, majd hozzátette, a gyenge termés okai a tavalyi és idei szárazság, valamint a tavaszi fagyok voltak.

A 300 ezer tonnából 100 ezer az étkezési alma, szűk 200 ezer pedig az ipari alma. Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint 110-120 ezer tonna étkezési almát fogyasztunk, az önellátásra termeléssel együtt ez 120-140 ezer lehet.

Azt prognosztizáljuk, hogy a következő egy évben 10-20 százalékkal vissza fog esni az étkezési alma fogyasztás köszönhetően a nagyon jelentős inflációnak

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

alma

almatermelők

almatermelés

almatermesztés