Jön a feketeleves a magyar bankokban: nincs mese, ráfizet, akinek pénz kellene

Pénzcentrum   
  Megosztom
Jön a feketeleves a magyar bankokban: nincs mese, ráfizet, akinek pénz kellene

A személyi kölcsönök az idei második legrosszabb eredményt produkálták az új szerződések összegét tekintve. Tehát nem csak a lakáshiteleket és a kamatokat érinti az infláció és energiaválság miatt kialakult gazdasági helyzet. Így alakulnak a legjobb személyi kölcsön-ajánlatok a Pénzcentrum szerint.

14 százalékkal kevesebb személyi kölcsönt vettek fel a magyarok 2022 szeptemberében, mint egy hónappal korábban - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétett összesítéséből. Vagyis nemcsak a lakáshitelek, de ez a kölcsöntípus is elkezdett zuhanni, ami az új jegyzéseket illeti, írja a Pénzcentrum.

De nem csak a személyi kölcsön, hanem a Pénzcentrum által gyakorta vizsgált lakáshitelek és a babaváró új szerződéseinek összege is kevesebb lett ez év szeptemberében. A leginkább a lakáshitelek piacán érződik, hogy a magyarok egyre kevesebb kölcsön törlesztőit szeretnék nyögni. 2022 szeptemberében az összes lakáscélú hitel új szerződéseinek összege nem érte el a nyolcvan milliárd forintot, összesen 79,34 milliárd forintot vettek fel a magyarok lakáscélokra. Ez nem csak az idén negatív rekord, de még ahhoz is 19 hónapot kell visszamennünk, hogy majdnem ennyire rossz eredményt találjunk: utoljára 2021 februárjában, vagyis a covid-járvány tombolásának közepén voltak ennyire kedvezőtlenek az adatok a 69 milliárdos új jegyzési összeggel, annál kevesebb azóta egyszer, egyik vizsgált hónapban sem volt.

Mivel a drágulásra, az infláció megfékezésére folyamatos kamatelmeléssel válaszolt a jegybank, a kamatok mára nagyon felszöktek, és még nem tudni, hogy ennek hol lehet a vége. Az mindenesetre beszédes adat, hogy idén januárban még "csak" 12 százalékos átlagkamatot nyögtünk, ez már mostanra felkúszott négy és fél százalékot, vagyis elméletileg nem lehetetlen, hogy a személyi kölcsönök évesített átlagkamata 20 százalék körüli értéken legyen december végére. 65 ezer forintos részlet alatt nem találunk a piacon ajánlatot, vagyis ez lehet a hitelezés visszaesésének a magyarázata is.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitelek

személyi kölcsön

infláció