Atyaég, mi történik ebben a megyében: tényleg ennyit keresnek itt a melósok?

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Atyaég, mi történik ebben a megyében: tényleg ennyit keresnek itt a melósok?

A HelloVidék idén is górcső alá veszi a magyar megyéket: sorozatunkban annak járunk utána, milyen fontosabb gazdasági, turisztikai változások történtek az elmúlt időszakban. Ezúttal Jász-Nagykun-Szolnok megye kerül sorra. Megvizsgáltuk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján, hogyan alakult a megye gazdasága, turizmusa, illetve a munkaerőpiaca.

Jász-Nagykun-Szolnok megye közigazgatási egység Magyarországon, az Észak-Alföldi régióban. Kelet-Magyarország középső részén található, a Tisza által kettéosztva. Északról Heves megye és egy rövid szakaszon Borsod-Abaúj-Zemplén megye, keletről Hajdú-Bihar megye, délkeletről Békés megye, délről Csongrád-Csanád megye, délnyugatról Bács-Kiskun megye, nyugatról pedig Pest megye határolja. A megye székhelye Szolnok, területe 5581,71 km², lakónépessége 2022. január 1-jén 360,3 ezer fő volt, 0,9%-kal, 3,3 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A megye népessége az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent.

Folyamatosan csökken a megye népessége

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2022 I. félévében 1694 gyermek jött világra, és 2888 fő hunyt el. Az élveszületések száma 5,5%-kal több, a halálozásoké 8,4%-kal kevesebb volt, mint 2021 azonos időszakában. Az előbbi növekedés mértéke az egyik legmagasabb, az utóbbi csökkenés pedig az egyik legalacsonyabb volt a főváros és a megyék körében.

Egyre kevesebb a munkanélküli, de így is sokkal több, mint az országos átlag

2022 II. negyedévében Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 15–64 éves népesség 76,1%-a, 171 ezer fő tartozott a gazdaságilag aktívak közé, számuk 4,6%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az aktivitási arány korábban nem tapasztalt szintre emelkedett, ennek ellenére 0,7 százalékponttal elmaradt az országos átlagtól.

A munkaerőpiacon 163 ezer fő foglalkoztatottként, 8 ezer fő munkanélküliként jelent meg. A foglalkoztatottak száma a hazai átlagot meghaladóan 5,6%-kal nőtt, a munkanélkülieké az országosnál kisebb mértékben, 12%-kal csökkent 2021 II. negyedévéhez képest.

A foglalkoztatottság javulásával párhuzamosan a munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbihoz képest 0,9 százalékponttal 4,7%-ra csökkent, folytatva a korábbi negyedévek kedvező irányú tendenciáját. A pozitív változás ellenére az arány meghaladta az országos átlagot (3,2%).

A gazdaságilag inaktívak száma 54 ezer fő t tett ki, számuk az egy évvel korábbihoz képest 17%-kal fogyott, a 4,0%-os országos csökkenés mellett.

Keveset keresnek az alkalmazottak

2022 I. félévében Jász-Nagykun-Szolnok megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 405 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 269 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 419 ezer, a nettó átlagkereset 279 ezer forintra emelkedett.

A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 16%-kal múlta felül a 2021. I. félévit, folytatva a korábbi időszakok emelkedő tendenciáját.

A bruttó keresetek a versenyszférában 14%-kal, 407 ezer forintra, a költségvetési szférában 24%-kal, szintén 407 ezer forintra emelkedtek.

Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 18, a szellemieknél 15%-kal nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 329 ezer, az utóbbiak 518 ezer forintot kerestek.

A foglalkoztatottak száma 2022 II. negyedévében a hazai növekedést meghaladó ütemben nőtt (5,6%-kal), a munkanélkülieké az országosnál enyhébben csökkent (12%-kal az előző év azonos időszakához képest. A foglalkoztatási arány (72,5%) és munkanélküliségi ráta (4,7%) is kedvezőtlenebb volt az országos átlagnál.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2022 I. félévében 16%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Összege (405 ezer forint) továbbra sem érte el az országos átlagot (505 ezer forint).

Keveset költenek itt az emberek

Jász-Nagykun-Szolnok megye kiskereskedelmi üzlethálózatában 2022. I. félévben folyó áron 233,1 milliárd forint értékű forgalom realizálódott, az országos 3,3%-a. A forgalom volumene 2021 áprilisa óta ismét folyamatosan emelkedik, a bővülés 2022. január-június között a kiigazítás nélküli adatok alapján az előző év azonos időszakához mérten – az országosnál kisebb mértékű – 7,8%-os volt. A növekedés a főváros és a megyék körében itt volt az egyik legalacsonyabb.

Felpezsdült az építőipar a megyében: az országos tendenciával szemben itt nőtt a lakásépítési kedv

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások 2022. I. félévi termelési értéke 38,2 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron – az országos 6,1%-os növekedésnél kisebb mértékben – 4,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A kibocsátás az országos 2,0%-át adta, az egy lakosra jutó 106 ezer forintnyi termelési érték a hazai átlag 53%-át érte el.

Az építőipar új megrendelései országos szinten 8,6%-kal nőttek, miközben a megyei építőipari szervezetek 2022 I. félévében 46,2 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, volumenében 3,4%-kal kevesebbet az előző év azonos időszakinál. A június végi 36,8 milliárd forint értékű szerződésállomány volumene 3,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

Összesen 148 lakást vettek használatba, melyek 57%-a Szolnokon, 32%-a a többi városban, 10%-a községekben épült. A megyei lakásépítési piac intenzitását a megyeszékhelyen kivitelezett lakásberuházások számottevő élénkülése növelte, amit a kisebb városokban regisztrált visszaesés mérsékelt.

Építési forma szerint a lakások 51%-át családi házas formában, 39%-át többszintes, többlakásos épületben, a fennmaradó rész döntő többségét csoportházban adták át. A családi- és csoportház-építéseknél tapasztalt élénkülést a többszintes, többlakásos épületeknél regisztrált csökkenés valamelyest visszafogta. Az új lakások átlagos alapterülete (100 m²) meghaladta az országos átlagot (88 m²).A lakások 48%-a épült 4 vagy annál több szobával.

Viszont a jövőbeni lakásépítési kedv csökkent a megyében. A 2022 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (159) 27%-kal visszaesett az előző év azonos időszaki magas bázishoz mérten.

A telephelyi adatok alapján az ipar 2022. I. félévi teljesítménye 5,9, a megyei székhelyű építőipari szervezetek termelése 4,3%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások volumene 7,6%-kal bővült. Az I. félévben 29%-kal több lakást vettek használatba, mint az előző év azonos időszakában.

Tavalyhoz képest jóval kevesebb a közúti baleset

2022 I. félévében 209 baleset következett be Jász-Nagykun-Szolnok megye útjain, ami az országosnak 3,1%-a volt. Számuk az országos 10%-os növekedéssel szemben 9,9%-kal csökkent a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékelt járműforgalommal jellemezhető 2021. I. félévihez képest, és 16%-kal kevesebb volt, mint a Covid19-járvány nélküli 2019. I. félévben.

Kimenetelét tekintve 2022 I. félévében a balesetekből 75 végződött súlyos, 128 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 6,3, az utóbbiaké 8,6%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma (6) 6-tal csökkent, arányuk az összes balesetből 2,9% volt, ami megegyezett az országos átlaggal.

A balesetek 1,0%-a autópályán, autóúton, 29%-a főútvonalon következett be. Az összes baleset 61%-a lakott területen történt. 2022 I. félévében 13 balesetnél, az összes baleset 6,2%-ánál mutattak ki alkoholos befolyásoltságot.

A csökkenő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 9,9%-kal kevesebben, összesen 300-an sérültek meg.

Holtversenyben ebben a megyénkben a legtöbb a gyógyvíz

A megye kiemelkedő turisztikai vonzerejét jelentik a termálvizeket hasznosító gyógyfürdők (Szolnok, Martfű, Tiszafüred, Abádszalók, Berekfürdő, Cserkeszőlő, Jászberény, Jászapáti, Mezőtúr, Túrkeve). A megye szálláshelyeinek többsége a gyógyfürdők szomszédságában lévő kempingekben található. A turisták ellátását ezenkívül a falusi vendéglátás is segíti. További turisztikai vonzerőt jelent a Tisza-tó és a Hortobágy megyére eső északi területei.

Jász-Nagykun-Szolnok megye legnevesebb gyógyfürdői

  • Berekfürdő Termál- és Strandfürdő - Berekfürdő: A nagykunsági tanyavilágban Pávai-Vajna Ferenc 1928–30-ban fúrt két kutat (mélységük 1186 és 801,7 m), melyeknek vízét 1974-ben minősítették gyógyvízzé. Alkáli-hidrogénkarbonátos, jódos gyógyvizére népszerű termál- és strandfürdő épült, évente 300 000 vendéget vonz.
  • Gyógy- és Strandfürdő - Cserkeszőlő: 1942-43-ban a Magyar-Amerikai Olajkutató Társaság szénhidrogén-kutatása során találták meg az akkor 96 fokos, alkáli-kloridos hidrogénkarbonátos, konyhasós, jódos, brómos gyógyvizet, mely idült mozgásszervi és gyulladásos megbetegedések esetén ajánlott. A fürdő építését 1955-ben kezdték el. Fürdőjavallatok, kezelhető betegségek: Bőrgyógyászati megbetegedések, csontrendszer betegségei, idült betegségek utókezelése, rekreáció, izomgörcsök oldása, izomzúzódások, rándulások, ízületi betegségek, reuma, sportsérülések utókezelése.

Jász-Nagykun-Szolnok megye kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022 I. félévében 199 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek, ebből a belföldivendég-éjszakák száma több mint 167 ezer, a külföldivendég-éjszakáké több mint 31 ezer volt. Előbbiek száma 2,2-szerese, utóbbiaké 3,5-szerese volt az előző év azonos időszaki értéknek. A vendégéjszakák száma összességében 2,3-szeresére nőtt a járványügyi korlátozásokkal érintett 2021. I. félév értékéhez képest.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

megyei körkép

megyekörkép

jász-nagykun-szolnok megye

ksh

fókuszban a megyék