Borúsan látják a tavaszt a szakemberek: alma- és burgonyahiány jöhet a magyar boltokban?

Népszava   
  Megosztom
Borúsan látják a tavaszt a szakemberek: alma- és burgonyahiány jöhet a magyar boltokban?

Az aszály és a magas energiaárak rányomták a bélyegét a hazai almatermesztésre, még a termények tárolása is nehézségekbe ütközik. Szakértők szerint félő, hogy a tartósan tárolható zöldségekből és gyümölcsökből relatív hiány alakul ki a tavaszi időszakra.

Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb elnök a Népszavának arról beszélt: az idei, történelmi aszály az egész országot sújtotta, de leginkább az Alföldön okozott nagy károkat.

A legnagyobb gond az almánál jelentkezett, az elmúlt tíz év leggyengébb almatermése volt az idei. A gazdálkodók az 520 ezer tonna helyett csupán 300-350 ezer tonnát takaríthattak be

- mondta a szakember.

Míg az év első felében az aszály elleni küzdelem okozott nagy kihívást a kertészeteknek, az év második felében a magas energiaárak miatt fájhat a termelők feje - írja a lap. A szakértő szerint az egekbe ugrottak a tárolási költségek, ezért a gazdák egyre kevésbé hajlandók hosszú távra betárolni a terményeket.

Az alma például hűtőházban egészen nyárig eltárolható, de sokan ezeket a tárolási költségeket nem vállalják, így próbálják inkább minél hamarabb értékesíteni a készletüket

- magyarázta. Majd hozzátette, az alma tárolhatósága az aszályos nyár miatt romlott, így elképzelhető, hogy 2023 nyarára már nem lesz olyan minőségben és mennyiségben alma, mint amennyi például egy-két éve elérhető volt.

Félő, hogy a tartósan betárolható zöldségekből és gyümölcsökből – alma, burgonya, hagyma, gyökérzöldségek – relatív hiány alakul ki a tavaszi időszakra

- közölte Apáti Ferenc.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

alma

burgonya

almatermés

gazdálkodók

kertészetek