Egyre kapósabb a magyar föld: egy térképen az ország legolcsóbb és legdrágább vidékei

Portfolio   
  Megosztom
Egyre kapósabb a magyar föld: egy térképen az ország legolcsóbb és legdrágább vidékei

Őrületes tempóra kapcsolt 2021-ben a termőföldárak emelkedése: mező- és erdőgazdasági területek ára átlagosan 10%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A legjelentősebb művelési ág, a szántó átlagára 1,9 millió forint volt hektáronként. A legtöbb termőföldet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében forgalmazták - áll a KSH legújabb termőföldárakról szóló összefoglalójában, amelyet a Portfolio elemzett.

Kiadta legfrissebb elemzését a KSH a termőföldek 2021-es adásvételeire vonatkozóan, az adatok a NAV nem teljes körű adatbázisából származnak. Az értékesítések volumenét, illetve számát tekintve a Portfolio cikkében összegyűjtötte a legfontosabb megállapításokat:

  • 2021-ben 14%-kal nagyobb termőföldterületet értékesítettek, mint az előző évben.
  • A mező- és erdőgazdasági hasznosítású területek 1,1%-a, összesen 72 ezer hektár cserélt gazdát, ami megközelíti a 2017. évi értékesítési volument, amely azóta minden évben mérséklődö
  • A termőföldárak és az értékesített terület együttes emelkedése 16%-kal magasabb forgalmi értéket eredményezett az egy évvel korábbinál.
  • Az összes értékesített terület döntő részét (68%-át) szántó, további 14%-át erdő, 13%-át gyep, 5,0%-át pedig szőlő és gyümölcsös tette ki. A szántó részesedése az értékesített területeken belül kismértékben csökkent, míg a többi művelési ágé nőtt az előző évhez képest.
  • Szőlőből és gyümölcsösből 33, gyepből 31, erdőből 26%-kal nagyobb területet adtak el, mint 2.

A megyék többségében több termőföldet értékesítettek az egy évvel korábbinál

Az elemzés készítésekor a Pest megyei ingatlanforgalmi adatok feldolgozottsága rendkívül alacsony szintű volt, így ebben a megyében nem áll rendelkezésre megbízható eredmény a 2021. évi termőföldforgalmára vonatkozóan. Pest megyét figyelmen kívül hagyva, 2021-ben Baranya, Békés, Somogy és Vas megye kivételével minden megyében nőtt az értékesített terület az előző évhez képest. A forgalomnövekedés Veszprém, Heves, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legjelentősebb 2020-hoz képest (46, 46, 27 és 25%). A legtöbb termőföldet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében forgalmazták, ezután Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye következett (7900, 7400, 6100, 5200 hektár).

Az értékesített szántó átlagára 2021-ben, megyei összehasonlításban Békés, Hajdú-Bihar, Tolna, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében volt a legmagasabb (2,0–2,5 millió forint/hektár), míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Zala megyében a legalacsonyabb (1,2–1,3 millió forint/hektár). A többi megyében 1,5–2,0 millió forint/hektár között alakult.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A teljes cikk a Portfolion, ITT olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

portfolio

agrárium

földárak