Benzinkutasok: Mindenkinek sok sikert kívánunk a jövő heti tankoláshoz!

HelloVidék   
  Megosztom
Benzinkutasok: Mindenkinek sok sikert kívánunk a jövő heti tankoláshoz!

A 24.hu megtudta, hogy november 18-án, pénteken levélben fordul a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) a Mol elnök-vezérigazgatójához, Hernádi Zsolthoz, valamint Magyarország miniszterelnökéhez, Orbán Viktorhoz amiatt, hogy a Mol nem fogja kiszolgálni azokat a kisbenzinkutakat a jövő héten, amelyekkel a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést. Az FBSZ országos lefedettségű, a tagok illetve a kutak számát nézve a második legnagyobb magyar „kúthálózat”.

Egri Gábor elnök a lapnak azt mondta, álláspontjuk szerint a nemzeti olajvállalatnak a társadalmi felelősségvállalás jegyében igenis biztosítania kellene, hogy a családi tulajdonban lévő magyar benzinkutakon, melyeket magyar kkv-k üzemeltetnek, legyen üzemanyag, hogy vidéken is tudjanak az emberek tankolni. Ezeknek a kiskutaknak a mozgásterét, hiszen a Moltól egy ideje csak a megrendelt mennyiség 25 százalékát kapták meg – az ellátásstop egyoldalú döntését nem tudják elfogadni.

Az üzemanyagárstop tavaly november 15-e óta él, vagyis több mint egy éve. Idén február végétől (amikortól a nagykereskedelmi árat is 480 forintban maximálták, és a korábbi szállítók emiatt kiszálltak a kisbenzinkutak ellátásából) mintegy 260 vállalkozás kötött ellátási szerződést a Mollal – közülük 160 vállalkozás tagja az FBSZ-nek, amelyek nagyjából 300 benzinkutat üzemeltetnek. Ez alapján az FBSZ becslése szerint a Mol által bejelentett ellátásstop mintegy 500 benzinkutat érinthet. A Mol szerint a szállítások felfüggesztése az összes hazai benzinkút körülbelül 10 százalékát érinti, ami nagyjából 200 benzinkútnak felel meg.

Az ellátásbiztonságra hivatkozva szüntetik meg vidéken az ellátást

Egri Gábor szerint kifordított a Mol indoklása, miszerint azért nem adnak üzemanyagot az érintett kutaknak, mert számukra az ország ellátásbiztonsága a legfontosabb. Vagyis az ország ellátásbiztonsága érdekében az ország egy részében, jellemzően vidéken megszüntetik az ellátást.

Miközben más hálózatoknak szállítanak, a családi tulajdonú kisbenzinkutaknak nem. A környező országokban lévő kútjait ellátja a Mol, az idén szerződő magyar vidéki kutakat meg nem.

A Mol döntését éppen ellátásbiztonsági szempontból nevezte szakmaiatlannak, ami főleg a vidéken élőknek fog óriási problémákat okozni amiatt, hogy 10–15 kilométerre kell majd menniük azért, hogy tankoljanak. Ezen a ponton párhuzamot vont az ideiglenes postabezárásokkal, ami szintén jelentős részben a vidékieket érinti. Nem érti, miért akarnak az üzemanyag-ellátási stoppal még jobban kitolni az ott élőkkel.

Jelenleg az állami stratégiai tartalék már kevesebb, mint a törvényben meghatározott 90 napra elegendő mennyiség – az FBSZ számításai szerint a kőolajtartalék mintegy 30 napra, az üzemanyagtartalék mintegy 34 napra lehet elegendő, vagyis összesen 64 napnyi tartaléka lehet az országnak.

Megszólalt a MOL

Átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása, és olyan kutakat, kiskereskedőket érint csak, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel

- közölte a Mol november 18-án, pénteken.

Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint az intézkedésre azért volt szükség, hogy az ország minden részén fennmaradjon az ellátás. A döntésüket elsősorban a hatósági ár miatt megugrott kereslettel indokolják.

Az import eközben jelentősen csökkent, a Barátság vezetéken alacsony nyomáson indult újra a kőolajszállítás. Néhány napja, a Dunai Finomító újraindítása során szintén felmerültek karbantartási feladatok, a kapacitáskiesés a Mol minden termékét érinti – tették hozzá.

A társaság hangsúlyozta, hogy Magyarország működését és ellátását tekintik a legfontosabbnak, a szerződéseiket mindig teljesítik, az ellátási stratégiájukat hetente felülvizsgálják.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

benzinkutak

üzemanyag

mol

tankolás

benzinkutasok