Kiderült: ennyi lesz idén a lucfenyő, ezüstfenyő és a nordmann fenyő méterára

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: ennyi lesz idén a lucfenyő, ezüstfenyő és a nordmann fenyő méterára

Már megkezdték fenyőfák kitermelésért a hazai ültetvényeken. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szerint lesz elegendő hazai karácsonyfának való.


 


 


 

Évente 1,8-2 millió darab karácsonyfa talál gazdára Magyarországon, és az idei szezonban sem lesz hiány – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közleményében. A választékban továbbra is meghatározók a luc-, az ezüst-, és a nordmann fenyők. Mintegy háromezer hektáron termesztenek fenyőfát,

A fák kitermelése jellemzően november második felében kezdődik meg, idén is elindult már, először a földlabdás fenyőfákkal, amelyet az export követ. A kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés – ideértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaságnak ad munkát.

A környező országokba, a román és szlovák piacra vegyesen kerülnek a fajták. Importként pedig főleg nordmann fenyő érkezik, nagyrészt Dániából, a behozatal mennyisége jellemzően 500 ezer darab, de a hazai nordmann-termelés is jelentős.

A hazai közvélekedés jellegzetes illata miatt a lucfenyőt tartja a klasszikus értelemben vett karácsonyfának. Népszerű, de közismert, hogy tűlevelei a meleg lakásokban hamar lehullanak. A másik kedvelt karácsonyfa az ezüstfenyő, ami a lucfenyő nemzetség tagja. A sűrű ágrendszerű fát dekoratívvá teszik a kékes-zöldes viaszréteggel bevont tűlevelek, amelyek azonban nagyon szúrósak. Keresletük ezért a gyerekes családok körében valamelyest csökkent.

Szabályos alakú, tetszetős formájú, lombozata sötétzöld, fényes tűlevelei puhák, 3-4 centiméter hosszúak, alig-alig hullanak. Meleg lakásokban is hónapokig megmarad.

Az élő fenyők mellett a műfenyők egyre bővülő kínálatával is találkozhatunk. Akik műfenyő vásárlása mellett döntenek, azokat többnyire a természet féltése vagy a kényelem szeretete vezérli. Noha a műfenyőnek is megvan a maga piaca, nem árt tudni, hogy a piacra kerülő áruk nem erdők „kiirtásából” erednek, hanem a karácsonyfának nevelt fenyők faiskolákból származnak.

A közhiedelemmel ellentétben a műanyag fenyő csak hosszú, húsz éves használat után környezetkímélőbb, mint a hagyományos. A műfenyők zöme Kínából érkezik, így rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk. Ráadásul a tapasztalatok szerint a vásárlók általában 5-6 év elteltével leselejtezik ezeket, miközben legalább 20 évig kellene használni egy műfenyőt évről évre ahhoz, hogy valóban környezetkímélőbb alternatíva legyen.

Ennyi lesz idén az lucfenyő, ezüstfenyő, és a nordmann fenyő méterára

Mindenesetre akár a harmadával is többe kerülhet a fenyőfa, ami pedig a karácsony egyik legfontosabb kelléke - írta a Pénzcentrum. Az egyik kertészet vezetője nem számít keresletcsökkenésre, de abban szinte biztos, hogy drágulás jön. A szakmaközi szervezet pedig azt mondta lapunknak: országrészenként változik, ki honnan szerzi a fát. Ami nagyjából biztos: alig két hét múlva már találkozhatunk majd a köztereken a fenyőfaárusokkal, ami minden évben a közeledő ünnepek biztos jele.

Korábban a lucfenyő és a nordmann fenyő versenyeztek, és az sem volt mindegy, hogy hazai vagy import beszerzés volt. Szerintem az idén az import fenyők körülbelül 30 százalékkal meg fognak drágulni, bár nem annyira méterenként, mint inkább darabárban mérik már a fenyőt az árusok. Azt gondolom, hogy 7-10 ezer forint körül fog alakulni az átlagár, de újra mondom, hogy függ a mérettől, a beszerzéstől, valamint a munkaköltségektől is. Mind a szállítmányozás, mind a munkabér, mint pedig az euró árfolyama hatással van a faárakra, különösen persze az importot érinti ez

- mondta a Pénzcentrumnak Boross Dávid az Oázis Kertészet ügyvezetője. Ő már konkrétabb árakkal is tudott szolgálni: azt mondta, a lucfenyőnél átlagosan 4-5 ezer forint méterárral, az ezüstfenyő esetében 5-6 ezer, a nordman pedig a szokott módon a legdrágább lesz, ott méterenként akár 6-8 ezer forintba is kerülhet a karácsonyfának való.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

karácsonyfa

karácsonyfa körkép