Sorra húzhatják le a rolót a vidéki szépségszalonok: lassan ez is luxusnak számít Magyarországon

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Sorra húzhatják le a rolót a vidéki szépségszalonok: lassan ez is luxusnak számít Magyarországon

Az energiaválsággal járó negatív hatások a gazdaság minden szereplőjét érinti, többek között a szépségipari szolgáltatókat is, akiket az alapanyagárak emelkedése és a vendégek lemorzsolódása fenyeget. Annak érdekében felmérjük az ágazat helyzetét, felkerestük az Első Magyar Minősített Szépségipari Szakemberek Egyesületét, valamint vidéki szalonokat, hogy megtudjuk, mire számítanak a következő hónapokban.


 


 

Az Első Magyar Minősített Szépségipari Szakemberek Egyesületének részéről Stuhl Andrea elnökhelyettes válaszolt kérdéseinkre. Megkeresésünkre elmondta, hogy az energiaárak emelkedése mind a fogyasztói oldalról ("vendég lemorzsolódás"), mind a vállalkozások rezsiköltségének emelkedése oldaláról sújtja az ágazat vállalkozóit. Ennek hatására jelen pillanatban 3 % közé tudják saccolni a bezárni kényszerült vállalkozások arányát, de ez a téli időszakban egészen biztos növekedni fog. Tekintettel arra, hogy az energiaválság a piac teljes kiszámíthatatlanságát okozza, a jelen helyzetben inkább egy elhúzódó ütemű, de összességében magasabb százalékarányú bezárásra számítanak, mint a pandémia idején. Szerencsés régiót nem tudnának megnevezni, a vendégek mindenhol morzsolódnak, de talán a nagyobb városokban kicsit lassabb ütemben.

Az alapanyagárak emelkedése természetesen a szolgáltatások áraira lesz kihatással, további vendég lemorzsolódást okozva. Tapasztalataik szerint az alapanyagárak emelkedése jellemzően a fodrászat, kozmetika, műkörömépítés területén okoz komolyabb problémát.

Reményeik szerint a Covid pandémia rámutatott arra, hogy a tartalékképzés az ágazatban is elengedhetetlen vállalkozói magatartás, így az a sokkhatás, ami a járvány alatt hirtelen generált bezárási hullámot, az most elmaradhat.

Az egyesülethez fordulók egy része kilátástalannak érzi a helyzetét, de megpróbál kitartani, ameddig tud. Másik része viszont az innovatívabb, drágábban eladható szolgáltatás felé nyit, jellemzően olyanok felé, amelyekhez a fogyóanyag-szükséglet alacsonyabb.

Elsőként a kecskeméti Mészáros Anna, az Annails&Cosmetics szalon tulajdonosa, aki műkörmös, pedikűrös és kozmetikai szolgáltatásokat nyújt vendégei részére, fejtette ki a jelenlegi helyzettel kapcsolatos tapasztalatait. Szerinte az alapanyagárak mindhárom tevékenységi területen „párszáz forinttal” emelkedtek. A szalonban saját szolgáltatásainak árát 2022. szeptember 1-től 500 Ft-tal emelte meg, amiért elég vegyes visszajelzéseket kapott vendégeitől. A többség elfogadta, azonban néhányuknak problémát jelentett az áremelkedés. Az energiaválság bejelentése óta több vendége is lemorzsolódott, mert anyagi okokból nem tudnak szépítészeti szolgáltatásokat igénybe venni. Szerencsére azonban új vendégek is érkeznek. Érdekes, hogy bár lemondták az időpontokat, sokan leszedették a műkörmeiket, de a karácsonyi időpontokat megtartották. Nem hiszi, hogy másik szolgáltatóhoz pártolnának át a vendégek, inkább úgy látja, hogy luxus szolgáltatássá vált a műköröm. Vendégei között többen igényelnek műkörmöt, mint kozmetikai kezelést, hiszen a kezeken azonnal látszódik az eredmény. A szalonban előző évben még volt fodrász, de jelenleg sminktetováló és masszőr vette ki az ő helyét. Masszőr kollégájától tudja, hogy a vendégek „hullámzóan érkeznek”, sok az időpont lemondás, de van olyan időszak, amikor hirtelen sok a foglalás.

Mészáros Anna szerint a december erős lesz, de 2023 első pár hónapja, a korábbi évekhez hasonlóan gyengébb lesz. Várhatóan ekkor fogja a lakosság leginkább a saját bőrén érezni a rezsiáremelkedést. Jövőre akciókkal, valamennyi kedvezménnyel próbálja megtartani, bevonzani a vendégeket, de nem nagyon tud a szolgáltatások árából engedni, mert nagyon sokba kerül a szalon és a vállalkozás fenntartása.

Másodikként a hódmezővásárhelyi Fetzer-Baranyi Dalma, a Szőlőhalom Szépségszalon vezetője, kozmetikusa osztotta meg gondolatait velünk. Szerinte rendkívül változó a piaci helyzet, sokminden függ attól, hogy hol található a szalon, milyen anyagokkal dolgoznak a szakemberek és melyek a fő tevékenységi körök.

Nem tervez további emeléseket, mert így is magasabb piaci áron dolgozik versenytársaihoz képest. Amennyiben úgy látja, hogy nagyon szükséges, akkor januárban újabb 5%-ot emel. Nem tervez semmin változtatni, ugyanazt a magas minőséget várhatják el tőle a vendégei, mint eddig is.

Személy szerint nem ijed meg a kihívásoktól, amelyekkel szembe kell néznie az energiaválság miatt. Észrevette, hogy aki ebben a helyzetben is rendszeres vendég, arra biztosan számíthat a jövőben is. Ezekre az emberekre fókuszál! A lemorzsolódás minimális, inkább az a jellemző, hogy akik eddig 2-3 hetente jártak hozzá, azok mostmár havonta vagy kéthavonta járnak.

Tudomása van olyan kozmetikusokról, aki bezárják a szalonjukat, de olyanról is tud, akik olcsóbb alapanyagokra váltottak az áremelkedések miatt. Sokan attól tartanak, hogy a következő fél évben nem lesz elég vendégük. Összességében vegyes helyzetek vannak.

Az egyesület és a szalonok tapasztalataiból is jól látszik, hogy az energiaválság hatására a lakosság visszafogja a költéseket ahol tudja, így a szépítészeti szolgáltatásokat is egy „tehetősebb réteg” tudja a korábbi rendszerességgel finanszírozni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szépségipar

kozmetikus

kozmetikai termék