Őrült árak törtek be a vidéki piacokra: ennyiért adják idén a fenyőt karácsonyra

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Őrült árak törtek be a vidéki piacokra: ennyiért adják idén a fenyőt karácsonyra

A karácsony olyan fenyőfa nélkül, mint a hazai tél hó nélkül. Túl lehet élni, de a mérsékelt égövben senki nem boldog nélküle. Energiaválság ide, infláció és háború oda, karácsonyfának, vagyis feldíszített fenyőfának lennie kell minden magyar otthonban. Ha nagyon nem fér bele a költségvetésbe, akkor néhány gallyat szerez be mindenképp az ember, azt díszíti fel vázába állítva karácsonyfa gyanánt. De hogyan alakulnak idén a trendek, milyen karácsonyfának valókat keresnek az emberek, és mennyiért juthatunk hozzájuk decemberben?

Az elmúlt évtizedekben az országot elárasztották a silányabb minőségű, olcsóbb import fenyőfák, de a forint gyengülése miatt ez a szegmens most visszaesett, már nem éri meg a kereskedőknek euróban fizetni az áruért. A hazai fenyőfa termelőknek ez egy kis jó hír a sok nehézség közepette, bár ők is annak örülnének inkább, ha stabil és erős lenne a forintunk, nem vinné el az infláció a pénzünket. Az ország két szélső szegletében kérdeztünk meg fenyőfa őstermelőket, Zala megyében és Hajdú-Biharban, hogyan alakult az idei év fenyőtermése, és mire számítanak a karácsonyi főszezonban. Mert bár fenyőfát máskor is keresnek, vásárolnak az emberek a kertjükbe vagy rendezvényre dekorációs célra, a dömping ilyenkor jön, a legerősebben karácsony előtt egy-két héttel.

Országszerte folyik a fenyők kitermelése

Megkezdődött a „karácsonyfák” kitermelése a hazai fenyőültetvényeken – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. A tévhitekkel ellentétben, a piacra kerülő áruk nem erdők „kiirtásából” erednek, hanem a karácsonyfának nevelt fenyők faiskolákból származnak.

Hazánkban évente 1,8-2 darab millió karácsonyfa talál gazdára, nem lesz hiány az idei szezonban sem. A választékban továbbra is meghatározók a luc-, az ezüst-, és a nordmann fenyők. Mintegy háromezer hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala, Somogy megyében, de az Északi-középhegységben – a Mátra és a Bükk környékén –, valamint Nógrád megyében is sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel, sőt a hajdúsági löszhát fekete földje is kiváló a fenyőnek, a közhiedelemmel ellentétben nem csak a zalai savanyú agyagtalajon nő a fenyő, kis túlzással, mint a gyom.

A fák kitermelése jellemzően november második felében kezdődik meg, idén is elindult már, először a földlabdás fenyőfákkal, amelyet az export követ. A környező országokba, a román és szlovák piacra vegyesen kerülnek a fajták. Importként pedig főleg nordmann fenyő érkezik, nagyrészt Dániából, a behozatal mennyisége jellemzően 500 ezer darab, de a hazai nordmann-termelés is jelentős.

Illata miatt népszerű még mindig

Jellegzetes illata miatt a lucfenyőt tartjuk a klasszikus értelemben vett karácsonyfának. Népszerű, de közismert, hogy tűlevelei a meleg lakásokban hamar lehullanak. A másik kedvelt karácsonyfa az ezüstfenyő, ami a lucfenyő nemzetség tagja. A sűrű ágrendszerű fát dekoratívvá teszik a kékes-zöldes viaszréteggel bevont tűlevelek, amelyek azonban nagyon szúrósak. Keresletük ezért a gyerekes családok körében valamelyest csökkent. A legnépszerűbb karácsonyfaféle a Kaukázusban őshonos nordmann. Szabályos alakú, tetszetős formájú, lombozata sötétzöld, fényes tűlevelei puhák, 3-4 cm hosszúak, alig-alig hullanak. Meleg lakásokban is hónapokig megmarad.

A műfenyő durván környezetszennyező, fenntarthatóbb az élő fenyő

Az élő fenyők mellett a műfenyők egyre bővülő kínálatával is találkozhatunk. Akik műfenyő vásárlása mellett döntenek, azokat többnyire a természet féltése vagy a kényelem szeretete vezérli. Noha a műfenyőnek is megvan a maga piaca, nem árt tudni, hogy a piacra kerülő áruk nem erdők „kiirtásából” erednek, hanem a karácsonyfának nevelt fenyők faiskolákból származnak.

A közhiedelemmel ellentétben a műanyag fenyő csak hosszú, húsz éves használat után környezetkímélőbb, mint a hagyományos. A műfenyők zöme Kínából érkezik, így rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk. Ráadásul a tapasztalatok szerint a vásárlók általában 5-6 év elteltével leselejtezik ezeket, miközben legalább 20 évig kellene használni egy műfenyőt évről évre ahhoz, hogy valóban környezetkímélőbb alternatíva legyen.

Zala megye fenyőerdeinek színe-java: a Monos őstermelés

Nemespátrónál, Zala megye déli, Somoggyal határos szegletében termel Monos Tibor családi vállalkozásban fenyőfákat közel 10 hektáron. Már a szülei is ezzel foglalkoztak, úgy negyven-ötven éve alapozták meg az őstermelést.

Főleg normand fenyőink vannak, de természetes ezüstöt és lucot is nevelünk, ez utóbbi mintegy 10 százalékát teszi ki az összetermelésnek. Nagy fáink is vannak, amelyek magot termelnek, így szaporítani is tudjuk az állományt. Kiskereskedőket és nagykereskedőket is ellátunk, de sokan jönnek ide hozzánk, akik régi törzsvásárlóink, nekik is mindig adunk el fákat. Nem emelünk idén a tavalyi árainkon. Mi a karácsony előtti utolsó 10 napban termelünk ki, frissen vágjuk a fákat. Az a kereskedő, amelyik december 1-én kipakolja az árut, majd 24-én délelőtt beesik egy vevő, azt mondja neki, persze, friss a fa, de ez nyilván nem igaz

- kezdte Monos Tibor őstermelő, aki elmondása szerint mással is foglalkozik, hiszen csak a fenyőgazdálkodásból nem tudna megélni.

A csapadékhiány nem jó a fáknak, he kevesebb a nedvességtartalma, és mínuszról bevisszük a száraz lakásba, hamar ledobja a leveleit. Ilyen szempontból a mostani időjárás kedvez a fenyőfa termésnek, mert nincsenek nagy fagyok, amikor a fa keringése már leáll. Most még keringenek a nedvei, idén jó a fenyők nedvességtartalma, tartósak lesznek az idei fenyőfák.

Én úgy tapasztalom, hogy egy ideje a normand a legkedveltebb fenyőtípus, annak ellenére is, hogy nem olyan illatos, mint a luc. Sokan azért keresik a lucfenyőt, mert igazi "karácsonyi illata" van. De ennek megvan az ára, a légzőpórusai kiengedik a nedvességet, ez okozza a jellegzetes fenyőillaot. A normandnak sokkal kevesebb légzőpórusa van, ezért kevésbé illatos, viszont sokkal tartósabb.

Itt a fenyvesben nőnek 15-20 méteres fenyőfák is, de a legkeresettebbek a másfél-kétméteresek. Ráadásul vadak is szép számmal megfordulnak a természetes erdei környezetben, mert ahogy Monos Tibor elmondta, ők vigyáznak az élővilágra, a biodiverzitásra, fontos számukra, hogy fenntartható módon gazdálkodjanak az erdőben.

9-10 éves korára nő egyméteresre egy fenyő, és 25 éves koruktól termelnek tobozt, a tövükben vargánya nő. Folyamatos termelés van nálunk, az élővilágra is vigyázunk, de a vadkárokat nem tudjuk elkerülni, mert élnek nálunk őzek, szarvasok, vaddisznók, mindenféle vad szép számmal. De már megszoktuk őket, ők is minket. Nem kellemes, hogy megrágcsálják a fák ágait és törzseit, de nekik is élniük kell. Az viszont nem lenne rossz dolog, ha a kármentesítés jobban működne.

Sokan keresik a fáikat, még külföldről is érkeznek emelővel, nyerges vontatóval, hogy a helyükre kerülhessenek a hatalmas, meseszép példányok.

Minden évben eladunk pár ezer darabot, nemrégiben Olaszországba vittek 9-10 méteres fákat, ehhez már komoly géppark kell, amivel mozgatni, szállítani tudják, és pesrze több tízezer forintba kerül maga a fa. Egyébként egy egyméteres normand fenyőt kiskereskedőknek hatezer forintért adok, a nagykerbe olcsóbban viszik. A törzsvásárlóimmal is mindig megegyezünk, hiszen ők venni akarnak, én pedig eladni.

Arról is beszélt az őstermelő, hogy a környéken viszonylag sokan foglalkoznak fenyőfával, de az elmúlt években nem tett jót a hazai termelésnek a külföldi import, ami ráadásul nem sokkal volt olcsóbb, mint az ő fáik, a minőségüket pedig egy lapon sem lehet velük említeni.

A Dániából érkező import idén kicsit visszaesett, ez a magyar termelőknek most kedvez. Onnan egyébként a selejtes, másod- harmadosztályú fák jöttek ide. Csak a fenyőháló métere 6500-8500 Ft lett az idén, ez néhány éve még csak 2500 forint körül volt, látható, milyen mértékben ugrott meg mindennek az ára. Mi természetesen belecsomagoljuk a vevőnek a fákat, az árba nem számítjuk bele. Vannak jobb és rosszabb éveink, ahogy mindenkinek, az idei év nem lesz rosszabb a tavalyinál, a 2021-es árakkal árusítunk most is. A visszatérő vevőknek mindig engedünk valamennyit, hiszen piaci alapon működünk, megegyezünk, hogy mi se járjunk rosszul, de a vásárló is elégedett legyen a minőséggel. Kérésre behálózzuk, belefaragjuk a talpba. Az a lényeg, hogy mindenki meg legyen elégedve.

Benzinkút mellett nő a fenyves: kicsi és nagy is csodájára jár

Debrecenben a 35-ös főút mellett áll egy benzinkút, ahová az árstop előtt sokan jártak tankolni, de mostanra visszaesett a forgalom. Az autómosó és a szezonját a napokban kezdő fenyőtelep viszont virágzik.

Most kezdődik a szezon, így még korai nyilatkozni, hogy mekkora lesz a kereslet a fenyőink iránt. Még csak két éve kezdtük árusítani a fáinkat, eddig csak neveltük őket. Ahhoz hogy egy fenyő megnőjön, kell jó néhány év. Ma már vannak 3-4 méteres nordmann és ezüst fenyőink is, lucfenyőt mi nem tartunk. Nálunk ez úgy működik, hogy a vevők eljönnek, kiválasztják a fát, ráteszünk egy szalagot a nevükkel, és ráérnek érte jönni december 24-én, ha úgy szeretnék. Házhozszállítást is vállalunk természetesen. Frissen vágjuk ki nekik, így egyáltalán nem hulltja a levelét se a nordmann, se az ezüstfenyő a karácsonyi időszakban a meleg lakásban sem

- kezdi a kicsiny fenyvesük történetét Czentye Balázs, a Kút35 benzinkút tulajdonosa, aki mellékesben nem mellékesen fenyőfákat termeszt.

Nekem az az alapelvem, hogy ha valamibe belevágok, csakis minőségi módon vagyok hajlandó csinálni. Így megy nálam a benzinkút is, Ausztriából szállítjuk az üzemanyagot, akkor is, ha a szállítási költsége miatt nekem drágább. De nem vagyok hajlandó egy bizonyos minőség alá menni. Ezek a helyben termesztett fenyőfák nem utaznak hosszú kilométereket, nem törnek össze a tömeges szállítás alatt. A fákat nem hónapokkal az értékesítés előtt termeljük ki, hanem karácsony előtt pár nappal, ahogy a vevő kéri, így ezek a fák tartósabbak és frissebbek, mint a nagyüzemileg kitermelt fenyőfák. Ráadásul a fa kiválasztása remek családi program, a gyerekek nagyon élvezik a bolyongást a kiserdőben. 0-24 órában lehet ide jönni, sok kisgyerek a fejére tett zseblámpával kószál itt a szüleivel, igazi móka ez számukra, nagyon szeretik, valódi élmény így a karácsonyfa kiválasztása.

Ráadásul ez a módszer sokkal környezettudatosabb, hiszen nincs szállítás, nincs túltermelés, nem képződik el nem adott szemét, annyi fát vágnak csak ki, amennyire kereslet van.

Ha leesik a hó, nagyon romantikus tud itt lenni a barangolás, ha meg sár van, gumicsizmában dagonyáznak a gyerekek, ők mindkét verziót élvezik. Sok fotós is kijár ide, kedvelt karácsonyi fotózási helyszín is vagyunk.

Nem emeltek az áraikon, 2022-ben is a 2021-es árakkal dolgoznak, amelyek lentebb láthatóak részletesen felsorolva. Ezek nem olcsók, de a friss vágást, a minőséget fizetik csak meg a vevők, az infláció és az energiaválság nincs belekalkulálva.

Ezüst, nordmann vagy lucfenyő?

A nordmann formás, szimmetrikus, nagyon tartós. Levelei dúsak, nem hullanak le, nem szúrnak. Nem kell naponta porszívózni a karácsonyfa alatt. Az ezüstfenyő finom illatú, közepes árfekvésű, viszonylag tartós, dús, formás. Levelei szúrósak. A hamvas kinézete miatt szeretik sokan.

A lucfenyő még mindig a legkeresettebb hazai típus, emellett a leggazdaságosabb fajta is, hiszen a legolcsóbb, métere a legtöbb helyen idén is 5000 Ft körül mozog. Erős fenyőillata, bohókás ágai miatt a karácsonyi otthonok tökéletes dísze.

Ezüstfenyő árak

  • 0 - 100 cm – 9 990 Ft
  • 101-125 cm – 12 490 Ft
  • 126-150 cm – 14 990 Ft
  • 151-175 cm – 17 490 Ft
  • 176-200 cm – 19 990 Ft
  • 201-225 cm – 22 490 Ft
  • 226-250 cm – 27 990 Ft
  • 251-275 cm – 29 990 Ft
  • 276 cm-től – 32 990 Ft

Nordmann fenyő árak

  • 0 -100 cm – 11 990 Ft
  • 101-125 cm – 14 990 Ft
  • 126-150 cm – 17 990 Ft
  • 151-175 cm – 20 990 Ft
  • 176-200 cm – 23 990 Ft
  • 201-225 cm – 26 990 Ft
  • 226-250 cm – 29 990 Ft
  • 251-275 cm – 34 990 Ft
  • 276 cm-től – 37 990 Ft

Az olcsóbb, kisebb fákat kereshetik idén a vevők

Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke a Haon érdeklődésére elmondta, hogy hazánkban sokáig a lucfenyő volt a legfelkapottabb, majd az ezüstfenyőt keresték a vásárlók.

A tavalyi esztendőben a nordmann fenyő volt a sláger, többek közt azért, mert a lucfenyőhöz képest mindössze 1-2 ezer forinttal került többe méterenkénti átlagára, mindemellett számos előny szól mellette: könnyen díszíthető, nem szúr, nem gyantás, és hetekig szinte egyáltalán nem hullik a levele, de

- idén ez a trend egy kicsit megáll, részben anyagi megfontolásból egyre többen vásárolnak olcsóbb lucfenyőt, tette hozzá a szakember.

Az import fenyők azonban mintegy 30 százalékkal meg fognak drágulni. Vélhetően 7-10 ezer forint körül fog alakulni a fenyők átlagára, ami függ a mérettől, a beszerzéstől, valamint a munkaköltségektől is. A szállítmányozás, a munkabér, az euró árfolyama is hatással van a faárakra, különösen az import áruéra.

A lucfenyőnél átlagosan 4-6 ezer forintos méterárral kell számolni, az ezüstfenyő esetében 6-9 ezer, a nordmann pedig a szokott módon a legdrágább lesz, ott méterenként akár 5-11 ezer forintot is fizethetünk az eladónak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fenyő

fenyőfa

körkép

fenyőfa árak

fenyővásárlás