Hatalmas kárt okoz a házakban: így szüntethető meg kedvező áron a falak vizesedése

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Hatalmas kárt okoz a házakban: így szüntethető meg kedvező áron a falak vizesedése

A régi építésú házaknál gyakori probléma lehet, hogy a fal vizesedik, a számtalan ok közül a kapillárisan felszívódó talajnedvesség okozza az esetek többségében a nedvesedést. Sajnos újabb építésű házaknál is előfordulhat ez a probléma, ha az alapzat szigetelése nem szakszerű kivitelezéssel készült annak idején, de jellemzően régebb építésű lakóházaknál jelentkezik a fal ilyetén vizesedése. Amellett, hogy ennek egészségre káros tünetei jelentkeznek a falon - salétromosodás, vakolat mállása, penészesedés - a ház árát is nagyban csökkenti ez a probléma. Van rá megoldás, ami összességében is sokkal olcsóbb, mint hagyni, hogy elértéktelenedjen vagy lakhatatlanná váljon az épület.

Ez a nedvesség és a talajból érkező sók folyamatosan roncsolják a szerkezetet, a vakolatot, sókivirágzást, feltáskásodást, vakolatmállást okoznak. A felszívódó vízben oldott sók a nedvesség párolgásának következtében a felületen kikristályosodnak, ezután pedig akár a levegő páratartalmát megkötve, folyamatosan nedves, vizes falfelületet eredményeznek. Biztosan mindenki találkozott már salétromos falakkal, ez a vízszigetelés hiányának az egyik tünete.

Nem elhanyagolható a nedves falak esetében tapasztalható hőszigetelési képesség romlása sem. A probléma nem oldható meg egyszerűen csak a sérült vakolat leverésével és hagyományos újravakolással, mivel ez nem szünteti meg a nedvesedés okát.

A nem megfelelő vízszigetelés jele, hogy a fal alulról, kapillárisan felszívja a talajból a nedvességet, tetten érhető egy lakóházban ez a vakolat mállásán, a salétromosodáson - amikor is a vízből felszívódott sókból maradnak vissza a falban a salétromosodást okozó ásványi anyagok. De intő jel lehet a helyiségek indokolatlanul magas páratartalma is. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a ház falaiban víz van, aminek nem kellene ott lennie. Ez sajnos nagyon sok fiatalabb háznál is előfordul a szakszerűtlen kivitelezés miatt

- mondta el a HelloVidek kérdésére Mucsi Attila, a Water-Szig Technology Kft. ügyvezetője. A cég helyileg Békéscsabán van, de az egész országban dolgoznak utólagos vízszigetelésen.

Amellett, hogy a fűtésszámlánk is megnőhet emiatt, még nagyobb problémát jelent a ház elértéktelenedése. A helyrehozás pedig még mindig sokkal olcsóbb, mint az ingatlan többmilliós értékvesztése, végső soron netán a lakhatatlanná válása.

Megoldás a fal vizesedése ellen

A falak vizesedését többnyire a szakszerűtlen szigetelés, vagy a szigetelés elöregedése okozhatja. Mindkét esetben megszüntethető a probléma a vizes falak utólagos szigetelésével. Meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi vakolat alkalmas-e, hogy injektálás során a bejuttatott vegyi anyagot a falazatban tartsa. Ha ez nem teljesül, a sérült részeket el kell távolítani, és vízszigetelő habarccsal kell az injektálási síkot megerősíteni.

Többféle módon szüntethető meg a ház vizesedése, mi az aláfalazós módszert nem alkalmazzuk, ennél jóval gyorsabb és olcsóbb megoldás az injektálás. Ilyenkor az alulról érkező vizet lényegében elzárjuk egy szilikongáttal, amit beleinjektálunk a falakba. Fő előnye, hogy nem jár falbontással, mint a falfűrészelés, egy nap alatt elvégezhető, miközben a család benne lakik az épületben, és az ára is kedvező. Egy átlag 100 négyzetméteres családi háznál ez nettó 450ezer - 550ezer forintot jelent, a végeredmény pedig ugyanaz: megszűnik a falak vizesedése

- fejtette ki Mucsi Attila szakember.

De mi is az az injektálás?

Az injektálás egy vegyi szigetelés, melynek során furatokat készítünk a falba 12-13 cm-es távolságba egymástól, és ezeket alacsony nyomáson (2.5 bar) feltöltjük egy krém állagú anyaggal. A furatsor a belső aljzat szintje fölött 4-5 cm-el készül, így mire az aljzat szintet eléri a vízszintes vízzárás megkezdődik. A bejutatott anyag 15-20-es terjedést biztosít. A falat semmilyen esetben sem kell teljes keresztmetszetében átfúrni, 3-4 cm elmarad. Ezt az anyag terjedése biztosítja.

Az általunk használt injektáló krém bevizsgált, ellenőrzőtt, és WTA tanúsítvánnyal ellátott anyag. Pórusszűkítő és vízlepergető hatásának köszönhetően teljes mértékben elzárja a víz útját, eltömítve a fal anyagában is azokat a pórusokat amiket használ. A vízszigetelő krém rendelkezik a hagyományos kapilláris nedvesség elleni injektálás anyagainak előnyös tulajdonságaival, de egyáltalán nem juttat többlet nedvességet a már amúgy is vizes falba, és speciális berendezés sem szükséges hozzá.

A ház vízszigetelése után mindenképp elvégezni következő lépésként egy szárítóvakolat felvitelét, a vizesedés kezelési módszerétől függetlenül.

Szárítóvakolat felvitele - a végső lépés a ház vízszigetelésére

A szellőző vakolatot a vízszigetelést követően mindenképpen el kell végezni. Ez az eljárás nincs időkorláthoz kötve, de lényeges változást csak akkor fogunk érzékelni a házon belül, ha a korábban elvizesedett, szennyezett, salétrommal, egyéb sókkal terhelt vakolatot teljes egészében leszedetjük, és újat vakoltatunk fel.

A szárítóvakolat vagy szellőző vakolat felvitele egyfajta utómunkálat, a ház vízszigetelésének a megoldása után kell elvégezni. Önmagában nem elegendő az esetlegsen vizesedő házfal problémájának a megoldására, annak ellenére sem, hogy a lényege az, hogy légbuborékokon keresztül szellőzteti a falat. Hosszú éveken át nem tudja ezt a feladatát ellátni, ha a fal továbbra is szívja lentről magába a vizet. Ez a vakolat egyébként pára formájában kiszellőzi a benne keletkezett vizet

- osztotta meg velünk Mucsi Attila.

A szellőző vakolatot a szigetelést követő néhány nap után el lehet készíteni. Ezek a vakolatok magas páraáteresztő képességgel bírnak, így tehát a fal száradási folyamatát jelentősen meggyorsítják. Kifejezetten vizes, nedves falakra vannak kidolgozva, ennek köszönhetően nem kell heteket, akár hónapokat várni a fal kiszáradásáig. A szellőző vakolat felvitelét a vízszigetelést követően mindenképpen el kell végezni a szakemberek ajánlása szerint. Ez az eljárás nincs időkorláthoz kötve, de lényeges változást csak akkor tudunk észlelni ha a korábbi salétrommal és egyéb sókkal szennyezett vakolatot lecseréljük. 25 kg, szárító vakolathoz valóimpregnáló oldat bruttó csomagára 80 ezer forint körül mozog a webáruházakban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vízszigetelés

vizesedés

ház vizesedése

mucsi attila

salétromos

penészes

házfal

házfalak