Változás a bankoknál, erre számítsunk: lassan elfogynak az utcákról az ATM-ek?

Világgazdaság   
  Megosztom
Változás a bankoknál, erre számítsunk: lassan elfogynak az utcákról az ATM-ek?

Június végére 4900 alá csökkent a Magyarországon működő bankjegykiadó automaták száma, miközben egy évvel korábban csaknem ötezer ilyen készülék működött országszerte – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból.


 


 

A jegybank adatai szerint az ATM-ek száma 2019 harmadik negyedévének a végén érte el a csúcspontját, akkor 5105 készüléket tartottak nyilván: azóta viszont lassú ütemben ugyan, de folyamatosan apad az állomány, írja a Világgazdaság.

Az ATM-ek településtípusonkénti eloszlása nem változott jelentősen: az automaták nagyjából egyharmada működik Budapesten, közel 20 százalékuk a megyeszékhelyeken, a készülékek valamivel kevesebb mint felén pedig a kisebb települések osztoznak.

Az ATM-ek számának lassú csökkenése persze nem túlságosan meglepő. A bankok fiókhálózata viszonylag gyors ütemben zsugorodik Magyarországon: az első fél év végén 1786 értékesítési egység működött országszerte, ami 4 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi állapothoz képest.

A kártyás készpénzbefizetések dinamikus bővülése egyrészt a befizetésre alkalmas ATM-ek terjedésével, másrészt azzal magyarázható, hogy az új típusú készülékeknél befizetett összeg azonnal jóváíródik, miközben a régi, „borítékos” módszernél még akár napokat is várni kellett arra, hogy megjelenjen a számlán a pénz.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bankok

atm

online bankolás

bank

tranzakciók