Ezek a legkeresettebb szakmák 2022-ben: van, amihez érettségi sem kell

MTI   
  Megosztom
Ezek a legkeresettebb szakmák 2022-ben: van, amihez érettségi sem kell

A TanfolyamOKJ.hu 2022 szeptemberében felmérést készített az oldalán érdeklődők körében, amelyben arra volt kíváncsi, ki, miért szeretne felnőttképzésben részt venni. A beérkezett 4200 válasz alapján kiderült, hogy a szakmatanulás legfőbb motivációja a munkahelyváltás, de magas azok száma is, akik a papír miatt vagy éppen egy régi álom beteljesítése érdekében ülnek újra iskolapadba.


 


 

Az elmúlt években nagy változások történtek a világban. Először a Covid-járvány, majd a gazdasági válság következtében rengetegen kényszerültek munkahelyváltásra. A tanulás éppen azért jó befektetés, hiszen ilyen esetben mindig jól jön egy második vagy harmadik megszerzett szakma is.

Eddig sok területen volt jellemző, hogy – például a szakemberhiány miatt – végzettség nélkül is el lehetett helyezkedni. Azonban egyre erőteljesebben szigorodtak a jogszabályok, így a tapasztalat mellett már a papír is fontossá vált

– ismertette Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu oktatási szakértője.

Az anyukák is szívesen tanulnak

A felmérés rámutatott, hogy bár a munkahelyváltó céllal tanulók száma vezeti jelentős fölénnyel a mezőnyt, utánuk következnek azok, akik csak a papír miatt tanulnak, majd az álmukat megvalósítani szándékozók. A negyedik legnagyobb táborban találhatjuk azokat az anyukákat, akik a gyermekükkel otthon töltött időt szeretnék minél jobban kihasználni, és a top5-be fértek azok is, akik mindezidáig kizárólag érettségivel rendelkeztek.

Azt látjuk, hogy viszonylag kevesen vállalkoznak felnőttként tanulásra pusztán anyagi okokbók, ahogyan azért is elenyésző számban, mert „tanulni jó

– tudtuk meg Szabó Andreától.

2022 legnépszerűbb szakmái:

  • Dajka
  • Pedagógiai asszisztens
  • Gyógypedagógiai asszisztens
  • Segédgondozó
  • Személy- és vagyonőr
  • Élelmiszer-eladó
  • Sminkes és szempillaépítő

  • Aranykalászos gazda
  • Fitness instruktor
  • Villanyszerelő

Lényeges szempont a gyorsaság

Manapság sokkal több nő tanul, mint férfi, éppen ezért a női szakmák vonzóbbak, úgymint a szociális, oktatással kapcsolatos területek, valamint a szépségipar

– avatott be a szakember.

A sminkes, fitness instruktor és villanyszerelő képzések esetében a saját vállalkozás gondolata is hívogató lehet, mely jó keresetet és kötetlenebb időbeosztást biztosít. A sportos szakmák népszerűségénél az egészségtudatos életmód elterjedése is fontos tényező.

Az aranykalászos gazda képzés a földvásárlás miatt vált népszerűvé, hiszen a földtörvény szerint csak az kaphat az egyéb jogosultsági feltételeknek való megfelelés mellett engedélyt a földvásárlásra és földhaszonbérlet kötésére, aki szerepel a földművesek adatbázisában, és rendelkezik megfelelő szakirányú képzettséggel.

Különösen kedveltek azok a tanfolyamok, amelyek már általános iskolai végzettséggel is megkezdhetők. Ilyen a dajka, a segédgondozó, a személy- és vagyonőr, az élelmiszer-eladó, illetve az aranykalászos gazda képzés. Ezek ráadásul gyors képzések, rövid időn belül szakmát lehet szerezni velük

– tette hozzá a TanfolyamOKJ.hu oktatási szakértője.

A TanfolyamOKJ.hu honlapon tanulási lehetőséget keresők között a nők aránya 65,28%, míg a férfiaké 34,72%.

A felhasználók kor szerinti megoszlása: 24,05%-uk 35-44 éves, 19,63%-uk 25-34 éves, 20,12%-uk 45-54 éves, 13,65%-uk 55-64 éves, 12,17%-uk 18-24 éves és 10,39%-ot tesz ki a 65 év felettiek aránya.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szakmák

fizetés

szakmunkás

gazdaság