Ez rengeteg magyart érint: fontos változások élesednek 2023-tól a földeken

Agrárszektor   
  Megosztom
Ez rengeteg magyart érint: fontos változások élesednek 2023-tól a földeken

Hatalmas kihívásoknak lehetünk tanúi a növényvédelemben, ahol egyre erőteljesebben feszülnek egymásnak a hatékonysági és a fenntarthatósági szempontok. Az Európai Unió a növényvédőszer-használat csökkentését irányozza elő, az orosz-ukrán háború miatti új gazdasági és élelmiszerpiaci helyzet viszont a mezőgazdasági termelés növelését kényszeríti ki, amelyhez továbbra is szükség lesz az észszerűen és szabályosan felhasznált növényvédő szerekre. Nincsenek hát könnyű helyzetben az ágazat szereplői, a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián, Siófokon megrendezett kerekasztal-beszélgetésben azzal azonban egyetértettek a szakértők, hogy megfelelő növényvédelem nélkül nincsen megfelelő mezőgazdasági termelés sem. Továbbá azzal is, hogy a fenntarthatóság ebben a szektorban is megkerülhetetlen lett.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója előadásában elmondta, hogy akik régóta a szakmában vannak, tudják, hogy a növényvédelemmel kapcsolatban a szabályozások, esetleges növényvédő szerek tiltása, korlátozása nem újkeletű dolog, írja az Agrárszektor.

Az elmúlt 30 évben azok a készítmények, melyek humántoxikológiai vagy környezetvédelmi szempontok szerint nem feleltek meg az elvárásoknak, betiltásra kerültek. A szakember úgy véli, hogy az Európai Unió nem következetes:

A szakember kiemelte, hogy a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a klímaváltozás azok a fogalmak, melyek köré a mezőgazdaságnak és ezen belül a növényvédelemnek tudnia kell megfelelni. A jövőben ez a 3 fogalom pedig egy fogalomba, a fenntarthatóságba fog megnyilvánulni. Úgy véli, hogy a fenntarthatóságot számos módon meg lehet fogalmazni, de alapvetően a mezőgazdaságban dolgozók nem voltak vele tisztában és nem fogalmazták meg maguknak. Továbbá egy másik fontos dologra is felhívta a figyelmet:

Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezető igazgatója előadásában kiemelte, hogy a vállalatnál a természetből jövő válaszokat adják az eddig boncolt kérdésekre. A Corteva 2020 nyarán tette közzé a 2030-ig tartó fenntarthatósági célkitűzéseit, ami több pontban is egyezik az európai zöld megállapodás céljaival. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy elősegítsék az alacsonyabb környezetterhelést. Például a kiszerelések, formulációk sokkal környezetbarátabbak, ezzel is segítik a gazdákat, hogy a gazdaságukban tudják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátást. Az innováció pedig fontos lépése annak, hogy a beszállító cégek újabb hatékony megoldásokat adjanak.

A teljes cikk ITT olvasható az Agrárszektoron.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

portfolio agrárszektor 2022 konferencia

élelmiszerbiztonság

növényvédelem