Óriási bajban a Dunaferr, katasztrófától tartanak: 40 ezer ember megélhetése a tét

HelloVidék   
  Megosztom
Óriási bajban a Dunaferr, katasztrófától tartanak: 40 ezer ember megélhetése a tét

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere szerdán válságtanácskozást tartott: a Dunaferr helyzetéről egyeztetett a meghívottakkal. A kormány segítsége nélkül nincs tovább, hétfőn végképp leáll a Dunai Vasmű kohója.

A dunaújvárosi cég egyik kohója augusztusban, a másik novemberben leállt, ezek az ipari létesítmények 3-4 hónap után már nem indíthatók újra. A vasmű kokszolója is leállására készül, ha ezt nem tudják megakadályozni, akkor a vasmű hideg- és a meleghengerműve alapanyag nélkül marad, a Dunaferr felszámolása pedig elkerülhetetlenné válik, tájékoztatott a Népszava, amit az Index szúrt ki.

Az üzem hosszú ideje a csőd szélén, a mögötte álló részvénytársaság adósságát több tízmilliárdra becsülik, emiatt a beszállítók nem hajlandók alapanyagot szállítani. Az orosz–ukrán háború rontott az anyagbeszerzési kilátásokon, a bizonytalan tulajdonosi háttér miatt pedig eladhatatlanná vált a cég.

A tanácskozáson Jevgenyij Tankilevics, a vasmű orosz irányítója is részt vett, aki elmondta, hogy cége a magyar kormánytól vár segítséget. Pintér Tamás 15 településvezetőt és 4 országgyűlési képviselőt hívott meg, utóbbiak közül senki sem jelent meg.

A tét óriási, ha nem lesz megoldás, akkor soha nem látott szociális katasztrófa fenyegeti Dunaújvárost és térségét, 16 települést. Több ezer ember létbiztonsága kerül veszélybe, amire nem válasz a gyurcsányozás és nem válasz az orbánozás

- írta közösségi oldalán Pintér Tamás.

Mészáros Lajos, a dunaújvárosi körzet képviselője értelmetlennek látta ebben a körben megvitatni a Dunaferr súlyos problémáját.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dunaferr

munkahelyek

csőd

dunaújváros

válságtanácskozás